‘HRVATSKA NIJE NEUTRALNA’: Umirovljeni general komentirao Milanovićeve izjave: ‘Opredijelila se da je na strani Ukrajine’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Umirovljeni general Slavko Barić za Tportal osvrnuo se na komentare predsjednika Republike Zorana Milanovića oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Ukrajina kontinuirano mobilizira i popunjava svoje snage i problem im je obavljati temeljnu, a pogotovo specijalističku obuku na njihovom teritoriju jer se cijela zemlja nalazi na udaru bombardiranja – raketnih, topničkih i napada pomoću dronova. Nema sigurnosnih uvjeta za obuku na ukrajinskom teritoriju i logično je da se ona dijelom obavi izvan zemlje jer se i do sada dio ukrajinskih snaga, kada su u pitanju oprema i naoružanje, obučavao u Poljskoj, Velikoj Britaniji i još nekim državama”, kazao je.

Hrvatska nije neutralna kada je u pitanju rat između Ukrajine i Rusije, kazao je.

“Opredijelila se da je na strani Ukrajine i ako je potrebno pomoći, onda smatram da Hrvatska ima resurse i može pomoći u obuci manjih ukrajinskih snaga”.

Dodaje kako se plan za obuku ukrajinskih vojnika u zemljama Europske unije još uvijek nalazi na razini inicijative.



Napominje da je ovdje riječ o generalnoj odluci, a sada realizacija treba ići dalje.

“Kako vidimo, predsjednik je protiv toga da dolaze ukrajinski vojnici, međutim postoji mogućnost da organiziramo timove, kao što smo radili u Afganistanu, te da naši instruktori odu u kampove u kojima će se održavati obuka Ukrajinaca. Vidim da su Češka i Slovačka već odobrile zahtjev, da su skandinavske zemlje načelno pristale obučavati. Znači postoji i takva mogućnost da naši timovi instruktora odlaze na teren ili da ovdje primimo dio ukrajinskih snaga”, ističe.

Barić kaže da se malo iznenadio time što je predsjednik a priori protiv obučavanja Ukrajinaca u Hrvatskoj, a da još uvijek nemamo nikakvih informacija što to konkretno znači.

Napomenuo je da Hrvatska službeno još nije ni javila da se ta obuka obavlja kod nas.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI