HRVATSKA OBILJEŽAVA OPERACIJU BLJESAK: Briljantna akcija kojom je oslobođena Zapadna Slavonija! Plenković i Milanović se nisu mogli izbjeći

Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

U Hrvatskoj se danas obilježava 27. godišnjica od vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani. Sve je počelo  u 5.30 ujutro a cilj je bio oslobađanje Zapadne Slavonije.

Operacijom je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.  U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Oslobođeni su i Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Tijekom akcije srušen je i zrakoplov legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

U Bljesku su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.



Zbog vojnog poraza u operaciji Bljesak, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je, uz ostalo, i zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Bljesak je prethodio vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je to područje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Hrvatske.

Svoj dolazak u Okučane, na obilježavanje 27. obljetnice VRO Bljesak, najavili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tom će prigodom položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“.

Jandroković: “Vječna im zahvalnost”

“Sjećanje na poginule je još uvijek živo. Njima vječna zahvalnost”, rekao je Jandroković.

“Tuđman je sjajno prepoznao naš mentalitet i višestoljetni cilj, zadaću, koja je bila u srcima svih Hrvata. To je vrijeme na koje treba podsjećati i s kojim se trebamo identificirati. Iz tog vremena trebamo crpiti inspiraciju. Vizija Franje Tuđmana i hrabrost branitelja trebaju biti vodilja kako se boriti za Hrvatsku. Ovdje smo da se prisjetimo te veličanstvene pobjede i zahvalimo poginulima”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je također odbio razgovarati o drugim temama i na pitanja novinara.

“Hrvatska vojska preuzela je inicijativu i na kraju do pobjede u Oluji i Maestral južni potez, 95. godine ginuli su naši vojnici, ali nismo gubili inicijativu. Gubili smo zbog nekih zapadnih zemalja, uključujući i Ameriku. Nisam za ideologizaciju povijesti, ali to su činjenice. Slava poginulima”, rekao je Milanović.

Državni vrh položio je vijence, a nakon toga izvedena je himna Republike Hrvatske. Pročitana su imena poginulih branitelja te je održana minuta šutnje. Preletjeli su i MIG-ovi. Uslijedilo je čitanje povjesnice o operaciji i molitva za sve poginule branitelje.

POLAGANJE VIJENACA

Premijer Plenković i predsjednik Milanović nisu se mogli izbjeći. Stoje zajedno u prvom redu, a između njih stoje ministri i predsjednik Sabora Jandroković.

Vijence su položili predstavnici branitelja i veterana, nakon njih predsjednik RH Zoran Milanović.

Vijenac je položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom.

Vijenac je položio i predsjednik Vlade Andrej Plenković u društvu nekoliko ministara.

Vijenac su položila izaslanstva općina, gradova i županija.

 

Čestitka ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, uputili su čestitku povodom obljetnice VRO Bljesak.

Prenosimo je u cijelosti:

‘Poštovani hrvatski branitelji,

cijenjene obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, dan poput današnjeg, kada slavimo veličanstvenu pobjedu hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, budi mnoštvo emocija.

Osjećaj ponosa i domoljublja isprepliće se s dubokim poštovanjem prema žrtvi koju ste podnijeli i čak ste bili spremni podnijeti i veću. Naše misli danas su osobito usmjerene na obitelji čiji su najmiliji, vođeni domoljubljem i čovjekoljubljem, dali svoj život, a mnogi svoje zdravlje za drugog.

Združena vojno redarstvena operacija Bljesak svojom je snagom i uspješnošću podigla moral svim hrvatskim braniteljima, ali i napaćenom hrvatskom narodu te nagovijestila pobjedu u Domovinskom ratu.

Kao stanovita prekretnica rata, odigrala je važnu ulogu u oslobađanju okupiranog hrvatskog teritorija i privođenju mučnog ratnog razdoblja prema pobjedonosnom kraju.

Stoga na ovaj važan datum novije hrvatske povijesti želimo zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, na svemu što su podnijeli i žrtvovali za našu Domovinu te nas naučili da se Domovina jedino zajedništvom čuva.

Posebno smo ponosni na 2160 pripadnika Specijalne policije MUP-a koji su sudjelovali u ovako veličanstvenoj operaciji, a u mislima nosimo sve obitelji devetorice poginulih specijalaca.

Svim hrvatskim braniteljima čestitamo 27. obljetnicu vojno redarstvene operacije Bljesak!, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku braniteljima

S neskrivenom tugom, u molitvama se prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote u VRO Bljesak. Hvala im za viteštvo koje su pokazali, poručuje Banožić.

“Poštovani sudionici vojno – redarstvene operacije Bljesak, s ponosom obilježavamo dvadeset i sedmu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak. Još je u živom sjećanju hrvatskog naroda taj prvi svibnja povijesne 1995. godine – one u kojoj je hrvatski vojnik i redarstvenik pokazao kako je sazrelo vrijeme preokreta –vrijeme u kojem je Bljesak najavio Oluju! Prepoznalo je hrvatsko vodstvo i hrvatski branitelji kako je došao trenutak da nama i svijetu pokažemo da nećemo trpjeti neprirodna stanja, kako Hrvatska i hoće i može ostvariti slobodu i mir! Dokazao je hrvatski branitelj kako ne postoji izazov kojega ne može svladati. S neskrivenom tugom, u molitvama se prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote i ostali primjer. Hvala, poštovani sudionici VRO Bljesak na ponosu koji ste nam donijeli, na duhu zajedništva, na vjeri da možemo dosegnuti najviše ciljeve. Hvala vam za viteštvo koje ste pokazali! Hvala vam za jednu i jedinu, slobodnu i uspravnu, pobjedničku Hrvatsku!”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI