HRVATSKA OBITELJI ŽRTAVA IZ SRBIJE ISPLATILA POLA MILIJUNA KUNA: Počinitelji zločina sada moraju vratiti taj novac

ilustracija

Tomica Poletto i Željko Tutić, bivši pripadnici Vojne policije koji su osuđeni za ubojstvo Mije Gojkovića, Republici Hrvatskoj moraju platiti odštetu od 552 tisuće kuna, odlučio je tako u svojoj nepravomoćnoj presudi Općinski sud u Bjelovaru, prihvativši tužbu Republike Hrvatske.

Naime, država Hrvatska taj je iznos prošle godine isplatila Gojkovićevim sinovima na ime odštete zbog ubojstva njihova oca, a sada povrat potražuje od dvojice osuđenika, piše Bjelovar.live. Sinovi ubijenog Milivoj i Drago danas žive na području Republike Srbije. Vrhovni sud je tijekom 2011. godine u cijelosti potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku gdje se vodio ponovljeni postupak protiv bivših pripadnika Vojne policije. Poletto je krajem 2011. osuđen na 15, a Tutić na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina prema civilnom stanovništvu i Gojkovićeva ubojstva u studenom 1991. godine u okolici Pakraca.

U pravomoćnoj presudi stoji da su kao pripadnici Vojne policije Zbora narodne garde u razdoblju od 13. do 23. studenog 1991. godine, tijekom obrane šireg područja Pakraca, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Civili iz mjesta Kip nedaleko Sirača su dovedeni u Ribarsku kolibu u mjestu Ribnjaci (Marino Selo) gdje se nalazila baza voda Vojne policije pri 76. samostalnom bataljunu Zbora, pod sumnjom da sakrivaju oružje. Dovedeni su u improvizirani zatvor u podrumu kolibe, a među njima se nalazio i Mijo Gojković koji je kasnije pronađen mrtav. Dvojac je proglašen krivim jer je krajnje nečovječno postupao sa žrtvama koje je nakon mučenja odveo izvan naselja Marino Selo, na ribnjak uz nasip gdje je pronađeno beživotno Gojkovićevo tijelo. Obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilno smrću uslijed strijelnih rana vrata, tijela i udova.

 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI