HRVATSKA ODUSTALA OD OTKUPA DIONICA INE: Ćorić objasnio razloge: ‘To nije manevar’

Screenshot/N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade govorio je o reviziji protiv arbitražne odluke u vezi Ine.

“Uputit ćemo zahtjev protiv arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine. To će se dogoditi pred švicarskim saveznim Vrhovnom sudom. Analizirali smo postupke RH i Vrhovnog suda od prije mjesec dana”, rekao je ministar.

“Slična revizija je pokrenuta 2016. godine, ali sad imamo bitno promijenjene okolnosti jer je Vrhovni sud potvrdio presudu protiv Sanadera i Hernadija i zato smatramo da je naša pravna pozicija puno bolja nego 2016. godine. S obzirom na novonastale okolnosti i da RH zahtijeva reviziju arbitrarne odluke iz 2016., proces komunikacije s mađarskom stranom – MOL-om, od sada do okončanja treba zaustaviti”, istaknuo je Ćorić.


Dodao je da je rok za pokretanje postupka revizije kod švicarskog suda 8. veljače 2022. godine.

“Mi ćemo to pokrenuti početkom siječnja. U prošlom slučaju je taj proces trajao 8 do 9 mjeseci, dakle očekujemo odgovor do kraja godine”, istaknuo je Ćorić.Na pitanje je li riječ o kupovanju vremena, odgovorio je kako nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu imala novac.

“Što se tiče ove naše pravne akcije, ona je rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda RH i nastanka novih okolnosti za koje držimo da bi mogle promijeniti našu poziciju u postupku. Ako dođe do revizije, ako Vrhovni sud potvrdi našu poziciju, tada kreće novi arbitražni postupak”, naglasio je ministar.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI