HRVATSKA PONOVNO DOBILA PO PRSTIMA ZBOG MIGRANATA: ‘Primili smo mnogo, mnogo vrlo vjerodostojnih dojava o nasilnom postupanju nekih graničnih policajaca prema ilegalnim migrantima’

screenshot

Pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Gillian Triggs bila je u posjetu BiH i Hrvatskoj kako bi se na licu mjesta uvjerila u migrantsku problematiku.

Tim povodom dala je i intervju Hini u kojem baš i nije imala previše lijepih riječi za hrvatsku zaštitu granica.

Glavna tema razgovora bilo je nasilno postupanje hrvatske granične policije.

“Primili smo mnogo, mnogo vrlo vjerodostojnih dojava o nasilnom postupanju nekih graničnih policajaca prema ilegalnim migrantima. Ljudska prava treba poštovati, bilo da su ti ljudi izbjeglice ili ne, njih se ne smije maltretirati”, rekla je Triggs.

Smatra da Hrvatska treba razlikovati migrante od izbjeglica te da onima koji su zatečeni u neregularnom prelasku granice treba omogućiti postupak za podnošenje zahtjeva za azilom.



“Ojačajte sustav azila na granici kako biste mogli procijeniti tko je izbjeglica, a tko nije”, kazala je Triggs.

Imala je i jednu pohvalu, a to je uspostava neovisnog nacionalnog mehanizma za nadzor stanja na granici. Ovo tijelo provjeravat će sve dojave o kojima je gospođa Triggs govorila, a Hrvatska je prva zemlja u Europi koja je uspostavila takvu instituciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI