HRVATSKA POSLUŠNO OPONAŠA EU: Svakih šest mjeseci mijenja se vodstvo!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Imamo i ostavštinu bivše nam države gdje se od smrti doživotnog predsjednika Tita na čelu države jednom godišnje rotirao neko iz ondašnjih republika. Znači sve je ovo ostavština, malo pojačana egom nekih aktera, koja se već godinama provodi u djelo.

Neki kažu pala vlada, drugi kažu nije nego je na snazi samo preslagivanje (joj te sintagme se sjećamo još od Karamarka), ali sve u svemu nešto nije u redu. Most i HDZ očito su prešli granicu gdje mogu jednima, t.j. drugima vjerovati i to je to. Da li je Andrej Plenković trebao napraviti takav cirkus oko svega drugo je pitanje i prepuštamo ga sveznajućim „političkim analitičarima“ kojih je i ovako previše na dragima nam tv-dalekovidnicama.

Zato u ovom osvrtu nećemo previše filozofirati nego se dotaći osnovnih činjenica. Zašto se svi čude tome padu/preslagivanju vlade? Pa ljudi moji mi smo (Hrvatska) članica Europske unije gdje je pravilo da se predsjedništvo rotira svakih šest mjeseci. I mi kao poslušna članica EU-a to i činimo. Pogotovo g. Plenković koji je u euro institucijama ispekao zanat. No imamo i ostavštinu bivše nam države gdje se od smrti doživotnog predsjednika Tita na čelu države jednom godišnje rotirao neko iz ondašnjih republika. Znači sve je ovo ostavština, malo pojačana egom nekih aktera, koja se već godinama provodi u djelo.

Ovaj puč/smjena, ili, kako su neki okarakterizirali hrabri državnički čin, je u biti smijurija čije ćemo posljedice tek vidjeti. Ili možda i ne pošto će većina vas pametnih čitatelja zbrisati u neku drugu zemlju. Uglavnom, Plenković je skinuo naočale te je tajnici na otvorenoj sjednici vlade naložio da spremi papire za ostavku trojice ministara. Obrazlažući svoj potez, Plenković je slijedećih dana trojku (plus one koje će smijeniti slijedećih dana) maltene proglasio izdajnicima. „Ja vas doveo u vladu a vi meni ovako“. I tu svi njegovi argumenti padaju u vodu jer se dojučerašnje najbolje suradnike ne proziva pred tv kamerama, nego se to radi u tišini iza kulisa.

Znači Plenković se „zaigrao“, ali očito je smatrao da ima nekog „asa u rukavu“. Kojeg? Pa to u ovom trenutku nitko ne zna, pa ni famozni Vaso Brkić. Ali dobro, Plenković će po naputku Bruxellesa napraviti ono što treba – unedogled navlačiti većinu u Saboru pa se u jednom trenutku povući i raspisati nove izbore.

I tako Plenković i njegova ekipa još će nas neko vrijeme vuči za nos, a onda kad uspiju sve počistiti ispod tepiha lagano će otići u poznatom pravcu.



Ovaj scenarij je u Hrvatskoj viđan već, pa reklo bi se desetljećima – od bivše Austro-Ugarske preko Jugoslavije do današnje nam RH. Nećemo sad nabrajati sva poduzeća koja su propala u to vrijeme, i čiji su radnici/e završili na ulici nego samo podsjetiti da je model uvijek bio isti uzmi lovu, „muzi“ narod dok možeš, a onda bježi.

Ajmo se još  dotaknuti famoznog Marića zbog koga je sve (možeš misliti) počelo. On kao ministar financija, nestranački kadar i bivši zaposlenik Agrokora, nema pojma o ničemu. Ma dajte molim vas. Pa čistačica u toj tvrtki je znala da se nešto (negativno) događa već godinama. Može Marić muljati koliko hoće da „to nije bilo u njegovoj domeni odgovornosti“, ali je, ako ništa drugo, MORAO načuti da u tvrtki nešto nije u redu. A ako stvarno ništa nije znao ili naslutio ili čuo, onda takav glupan ne može biti ministar jedne ozbiljne države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI