HRVATSKA SLAVI SVOJE HEROJE! Pilotu Danijelu Boroviću uručeno priznanje ‘Junak Domovinskog rata’

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Unatoč srbijanskim optužnicama, Hrvatska slavi svoje junake.

Tako je istaknutom hrvatskom ratnom pilotu Danijelu Boroviću koji se nalazi u srbijanskoj optužnici, u utorak je u Županijskoj palači Varaždinske županije svečano uručeno priznanje Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. “Junak Domovinskog rata“.

Priznanje mu je uručio predsjednik Udruge Mladen Pavković.

Istaknuo je da tim činom nastoje zahvaliti pilotu koji je početkom veljače 1992. godine izvršio prelet avionom od Bihaća do Pule, čime je Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, što je označilo početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Pavković je podsjetio kako Udruga već godinama dodjeljuje to priznanje istaknutim hrvatskim braniteljima, a dosad ih je uručeno 30-ak. Osvrnuo se i na aktualnu situaciju, odnosno optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota, među kojima je i Borović, zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.



Rekao je kako hrvatski branitelji, kao i Ministarstvo branitelja, hrvatska vlada i mnogi drugi, smatraju da oni nisu zločinci, nego junaci Domovinskog rata.

“Na ovaj način branitelji žele to potvrditi i kazati: Ne, vi želite osuditi junake Domovinskog rata. Ako želite nekog suditi, imate svoje, imate one koji su napadali hrvatsku državu, pa njih sudite do mile volje”, naglasio je Pavković.

Borović je rekao kako bi agresor htio nametnuti da ima pravo odlučivanja i nekim lažnim optužnicama poravnati situaciju iz 1995. godine, koja je odavno jasna.

“Nakon 27 godina netko se sjetio da hoće biti šerif u ovom, kako ga zovu, regionu, bez obzira što je agresor, što je najveća tragedija. Haški sud rekao je da tu nije bilo ničeg nenormalnog, da je sve bilo u sklopu te vojne akcije ‘Oluje’ koja je međunarodno priznata, legitimna”, rekao je Borović.

Dodao je kako optužnice ne smiju biti prihvaćene.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI