HRVATSKA VOJSKA U AKCIJI! Završen prikaz vježbe Udar 21

Foto: MORH/ F. Klen

Završni prikaz vojne vježbe “UDAR 21” održan je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Završnom prikazu vojne vježbe “UDAR 21” nazočili su ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, generali i drugi vojni zapovjednici.

Ministar Banožić je rekao kako vježbe pokazuju motiviranost, sposobnost i spremnost Hrvatske vojske za odgovore na različite izazove. Pokazuju ocjenu Hrvatske vojske i ocjenu onih koji vode sustav obrane i sustav opremanja Hrvatske vojske.


“Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti! Vjerujem kako ste i tijekom provođenja ove vježbe, iskoristili prigodu za usklađivanje u postupanju, u iznalaženju najboljih praksi djelovanja, kako bi i sutra, u provođenju zadaća bili još uspješniji, brži i uvjerljiviji!”, istaknuo je ministar Banožić.

Ministar je naglasio kako se u suradnji s Glavnim stožerom izrađuje novi Dugoročni plan razvoja u kojem će biti navedena oprema za modernizaciju i opremanje vojnika kako bi u vježbama, mirovnim operacijama i misijama hrvatski vojnici bili još bolji.“Pred nama je najveće ulaganje, nabava višenamjenskoga borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, no to ne znači da će ostale grane biti zapostavljene”, kazao je ministar.

Predsjednik Milanović istaknuo je kako Hrvatska vojska danas raspolaže sredstvima koje hrvatski vojnici prije 30 godina nisu imali, brani hrvatski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Admiral Hranj čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno izvedenoj vježbi.

“Ovo je važna aktivnost jer se radi o potvrdi spremnosti deklariranih snaga Hrvatske vojske koji sudjeluju u zadaćama NATO-a, zadaćama potpore miru i suočavanja s krizama”, rekao je admiral te naglasio kako su hrvatski vojnici pokazali da su visoko motivirani, profesionalni, dobro pripremljeni i organizirani.

Vojna vježba “UDAR 21” provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Gašinci” u Gašincima te u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti.

Na vojnoj vježbi Hrvatske kopnene vojske moglo se vidjeti bojevo djelovanje niza vojne tehnike, a najviše se ističu novi sustavi poput samohodne oklopne haubice njemačke proizvodnje Panzerhaubitze 2000 kalibra 155mm te borbena oklopna vozila Patria koja su nedavno naoružana topovim srednjeg kalibra 30mm.

Uz to moglo se vidjeti i djelovanje haubicama D30 kalibra 122mm te samohodni višecijevni lanser raketa tipa Grad 122mm. Naravno tu su i hrvatski vojnici koju su pezentirali spremnost i obučenost, od glave do pete odjeveni te naoružani vojnom opremom i oružjem domaće proizvodnje.

Galeriju vježbe pogledajte ovdje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI