Hrvatska za Austrijance ‘zabranjena’ destinacija, odluku o ukidanju ograničenja donijet će sljedeći tjedan

Foto: Cropix

Prije tjedan dana, Austrija je najavila da će 15. lipnja liberalizirati granični promet sa sedam zemalja, ali Hrvatska je preskočena.

Prekjučer su pak odlučili provesti tu odluku već od 4.lipnja što još više bode oči što Hrvatske nema na toj listi. Dakle, u tu zemlju sada mogu ući državljani Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske, a Austrijanci k njima, bez karantene i testa na COVID-19.

Iz Austrije u Hrvatsku dolazi gotovo 1.5 milijuna turista i mnogi zasigurno jedva čekaju da završi ovo razdoblje bez putovanja te da skoknu na najbliže more.

Šef austrijske diplomacije i dalje apelira na Austrijance da općenito ne odlaze na “nepotrebna putovanja” i da odmor provedu u Austriji.

Odluku o ukidanju mjera donijet će sljedeći tjedan

Odluku o tome kada će ukinuti epidemiološke mjere prema Hrvatskoj, najavljeno je, donijet će sljedeći tjedan. Taman da Austrijancima ne padne na pamet da bi za Tijelovo, 11. lipnja, mogli početi ozbiljnije razmišljati o prvom postkorona putovanju.



Hrvatski turistički radnici vjeruju da je u pozadini nelogičnog popisa zemalja prema kojima Austrija popušta ograničenja računica. Epidemiološka situacija u Hrvtaskoj jasna je kao suza te, očito, ne može biti razlog.

“Cijelo vrijeme pandemije ima interesa za Hrvatsku”

Domaći turistički radnici, a u konačnici i sami turisti, neugodno su iznenađeni time kako se postavila austrijska strana.

Naime, danas je Austrija ta koja daje više turista, ali zimi i Hrvatska daje velike brojke austrijskom turizmu. Lani je do 3. lipnja Hrvatska upisala milijun noćenja austrijskih turista. a ove godine samo 114.000. No, neće austrijski gosti zaobići našu zemlju.

“Cijelo vrijeme pandemije ima interesa za Hrvatsku, a u svibnju je i dodatno pojačan. Agencije su počele raditi i nema otkazivanja rezervacija za razdoblje nakon 15. lipnja. Svakodnevno primamo brojne upite za dolazak u Hrvatsku”, kaže Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Beču.

Iz Hrvatske udruge turizma poručuju da se nadaju da će Austrija uskoro, uz preporuke Europske unije, poslušati i želje svojih građana, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI