Afera pred lokalne izbore! Božinović je upozoravao premijera na njega!

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Uoči važnih lokalnih izbora u vladajućoj stranci dogodio se još jedna ozbiljna afera.

Ovaj put u pitanju je bivši HDZ-ov ministar prometa Božidar Kalmeta koji se našao u fokusu nakon što je Nacional došao u posjed audio snimki gdje se bivši direktor Koteksa Drago Tadić referirao i na Kalmetu.

Prema audio snimkama, Tadić je promijenio iskaz i lagao na sudu kako bi Kalmeta mogao izaći kao slobodan čovjek.


Kalmetu je inače u politički život ponovno lansirao premijer Andrej Plenković koji je s njim odlično surađivao i na unutarstranačkim i na parlamentarnim izborima ignorirajući upozorenja ministra Božinovića koji je tvrdio da ga se zbog njegovih ranijih afera treba kloniti.

To Plenkoviću naprosto nije bilo moguće jer je svjestan kako je Kalmeta alfa i omega zadarskog kraja, u kojem su oživjele konzervativne političke opcije poput Škorinog pokreta i Mosta, a koje se bore za svoj dijelić političkog kolača. Operativno je Kalmeta tu njihovu borbu stopirao dokazujući na parlamentarnim izborima svoj utjecaj time što je s posljednjeg mjesta svoje liste ušao u Sabor s najvećim brojem preferencijalnih glasova, nakon čega je prepustio svoju poziciju ‘mladim nadama stranke’.Kalmeta je ujedno i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, a u nedavnom velikom intervjuu Nacionalu ovaj nekadašnji zadarski gradonačelnik i Sanaderov ministar predstavio je svoje viđenje HDZ-a u mandatu nove, Plenkovićeve vlade. U tom svojem velikom intervjuu Kalmeta je na račun šefa svoje stranke premijera Plenkovića iznio niz komplimenata, a potom progovorio i o korupciji.

“HDZ se mora trajno očistiti od klijentelizma i korupcije”, kazao je Kalmeta. Potom je još jednom iskoristio priliku da pohvali šefa. Plenkovića, ne Sanadera. “Plenković je dosad već pokazao da dobro vodi stranku u tom pravcu, a mislim da će ubuduće biti i još puno rigorozniji. Samo tako HDZ može nastaviti dobivati povjerenje birača”, naveo je Kalmeta dodajući da to nije cilj sam za sebe.

”Glavni cilj je politika lišena klijentelizma i loših rabota. Plenković će na tome inzistirati već kod odabira ministara, a potom i u radu vlade“, rekao je Kalmeta, HDZ-ovac koji je široj javnosti znan kao ministar mora, turizma, prometa i razvitka u vladi Ive Sanadera. Period je to iz kojega je ovaj Zadranin izašao s mnoštvom afera pa ga se tako spominjalo zbog njegova vozača i prijatelja Danijela Miočića koji je naknadno optužen zbog iznude. Kalmeta je oslobođen optužbi zbog malverzacija tijekom gradnje autoceste Gaženica-Zadar 2, ali su zato nepravomoćno osuđeni njegovi nekadašnji suradnici. Kada je kao resorni ministar predsjedao Skupštinom HAC-a progovaralo se o pogodavanju tvrtkama koje su obavljale radove na autocestama, a u medijima se spomninjalo nezakonito zapošlkavanje u HAC-u, kao i to da zaposleni primaju plaće, a ne rade.

Međutim, Kalmeta je tvrdio da o svemu tome ništa ne zna. U političkoj areni ostao je i kada se saznalo da je HAC sa Skladgradnjom sklopio ugovor s čudnovatim cijenama za bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, u njegovom su mandatu afere nicale i u HŽ-u na čijem je čelu Skupštine sjedio, a u kontekstu čega su se provlačile priče o malverzacijama teškima oko 300 milijuna kuna. Kalmeta je lišo prošao i kada su ga povezivali s aferom Fimi medija, lani je pak oslobođen optužbi za izvlačenje dvadesetak milijuna kuna iz HAC-a preko cestarskih radova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI