AFERA SMS Karamarko: ‘Izbori 2015. su pokradeni, Varga mi je rekao da to može dokazati’

Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamiću u utorak je izjavio kako mu je dokumentacija koju je dobivao od bivšeg policijskog informatičara Franje Varge optuženog u “aferi SMS” potvrdila sumnje da je proces koji je protiv njega vođen u Osijeku politički montiran.

Suđenje u tzv. aferi SMS nastavlja se na osječkom Županijskom sudu.

Tomislav Karamarko stigao je na sud u svojstvu svjedoka, ali prije ročišta nije dao izjave medijima.

“Nekoliko puta sam pomogao Vargi”

“Poznajem Vargu i Curića. Blaža Curića znam dugo iz policije, a bio je u stranci vozač jednog stranačkog dužnika. Vargu sam upoznao krajem 2016 ili početkom 2017, nakom što dao sam ostavku… Dva prijatelja koji su bili s njim u Facebook komunikaciji, rekli da Varga može argumentirati da smo pokradeni na izborima u što sam i sam sumnjao. Dakle ja sam tada još uvijek političar, zainteresiran za tu temu. Želio sam doći do informacija o tome…

Ja sam poslije i čuo za Vargu, da je radio u MUP-u i čuo sam da je vrstan informatičar. Nažalost, nikada mi nije dostavio nikakve materijale, volio bi da sam dobio nekakav suvisao elaborat… Varga nikada nije tražio novac u smislu evo ja ću vam pomoći, to košta toliko, nije time trgovao. Ali sam shvatio da je u lošoj financijskoj situaciji, nekoliko puta sam mu pomogao, pelene sam slao i slično. Ne bih detaljno o tome pričao. Ja sam mu nabavio jedan laptop, dobio sam od jedne osobe, pa sam mu ga dao. Ja sam u njemu vidio informatičkog freaka koji je zaljubljen u to što radi”, govori Karamarko.



Svjedoči Ivica Todorić.

“Dobio sam papire od Ivice, ne znam mu prezime”

Ne poznajem ni Blaža Curića ni Franju Vargue, kaže Todorić ali kaže da mu je sporna dokumentacija poznata.

“Ne mogu se sjetiti točno kada, ali to je bio u periodu od 6. mjeseca 2017. do devetog mjeseca iste godine. Dobio sam ju u više navrata, u tiskanom obliku. Dugo je to bilo kod mene… najviše toga dobio sam od Ivice – ne znam prezime i znam da stanuje negdje oko Velike Gorice, ali ja ne znam od koga je on dobio. Poslije sam više doznao iz medija… Znate što se meni dogodilo, Plenković mi je neprijateljski oduzeo Agrokor, i ja sam pokušavao dobiti što više informacija, pomagali su mi prijatelji, dobivao sam puno informacija i netko me spojio s tim Ivicom. Jednom smo se sastali kod Metroa, bio je sam.

Čovjek može imati 60,70 godina, mršavi, plavi. Ja sam mislio da mi Plenković i Dalićka podvaljuju da nešto prijavim, da me hapse. Bio sam skeptičan, nisam baš vjerovao da je tako, djelomično, nisam htio se s njim družiti jer sam mislio da mi podvaljuju… Dobio sam to u nekoliko navrata, mislio sam da to nije istina, stavio sam u torbu i zanemario sam. Ali kad se dogodila Hotmail afera i kad sam to vidio, rekao sam možda je i ovo istina. I onda sam to poslao odvjetnicima da pošalju u DORH. Ništa se tu nije događalo, a kad su mediji objavili, za par dana je došao šef SOA-e Markic i javno rekao – mi smo sve ispitivali, to je Todoric falsificirao. Živio sam s tim nadimkom da sam falsifikor”, rekao je Todorić.

Uskoro opširnije…

Suđenje je trebalo biti nastavljeno 22. rujna, no tada je Tomislav Karamarko svoj izostanak opravdao visokim tlakom.

Podsjetimo, bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić optužnicom Uskoka terete se za spriječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, a na početku suđenja 13. srpnja ove godine izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Tužiteljstvo tvrdi da je Varga od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

To je navodno radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se pred osječkim Županijskim sudom vodilo protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI