AFERE NA SVE STRANE! Javnost danas trese snimka HDZ-ovaca, ali sjećate li se slučaja iz 2013. i SDP-a u ‘glavnoj ulozi’?

Najnovija politička afera koja je odjeknula Hrvatskom nakon što je Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz zagorskog grada Oroslavja snimio razgovor s HDZ-ovcima – Žarkom Tušekom i Emilom Gredičakom, podsjetila je javnost na jednu davnu sličnu aferu, a ne s HDZ-ovcima, već SDP-om.

Naime, u ovoj najnovijoj aferi, Šimunić tvrdi da ga je HDZ pokušao ‘kupiti’ u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Kaže kako su mu za kampanju nudili logistiku, informacije, marketinšku pomoć te da će mu srediti 25.000 plakata ako ih treba.

Za 24sata ispričao da ga je na razgovor sa Žarkom Tušekom, članom Predsjedništva HDZ-a i saborskim zastupnikom, zvao HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Našli su se u klijeti gradonačelnika iznad Oroslavja u subotu, 16. siječnja, a Šimunović je razgovor snimao. Kaže da mu je Tušek rekao da bira što želi.

Mnoge je ova afera podsjetila na onu bivšeg vukovarskog SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabe kojem je suđeno jer je 2. srpnja 2013. godine u tajno snimljenom razgovoru nudio mito vijećnicima HDZ-a Gradskog vijeća Vukovara, Mariji Budimir i Radivoju Đuriću, kako bi prešli na stranu SDP-a i njegovoj stranci osigurali potrebnu većinu za konstituiranje Vijeća.

Vrhovni sud potvrdio je u ožujku 2015. godine presudu osječkog Županijskog suda i bivšem vukovarskom gradonačelniku Željka Sabi pravomoćno odredio osam mjeseci zatvora te još toliko na uvjetnoj kazni jer je u dužem periodu i na razne načine pokušavao nuditi mito i tako osigurati vladavinu i upravljanje svojoj političkoj opciji, a sebi osigurati sigurnost.



Uskokova optužnica teretila je Sabu da je u lipnju i srpnju 2013., nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto članice Nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europke integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Sabo je optužen i da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar.

Presuda Sabi smatra se presedanom jer se od tog slučaja kao valjan dokaz na suđenju mogu koristiti i video materijali koji su tajno snimljeni, ukoliko se radi o javnom interesu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI