ANALITIČAR O PROMJENI NA ČELU PODRAVKE: ’Funkcionirala bi i bez predsjednice Uprave. Ne znam zašto je Vlada uopće u vlasništvu, nisu smanjili ni cijenu čokolina’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednica Uprave Podravke jednoglasnom odlukom članova Nadzornog Odbora, od srijede je i službeno Martina Dalić. Iza tog pozicioniranja, svima je jasno, stoji premijer Andrej Plenković i Vlada u kojoj je nekoć djelovala i Dalić. Ipak, njeno sudjelovanje prekinuto je aferom Hotmail, no očito joj ista nije uskratila premijerovu podršku.

U svakom slučaju, ova odluka dovela je do toga da javnost opet bruji o zaposlenju po principu “članske iskaznice”, no kako nam govori ekonomski analitičar, Damir Novotny, to pitanje javnost si postavlja već 20 godina. On pak nije sklon komentirati samu osobu koju je premijer postavio na čelno mjesto, ali se pita zašto je to uopće učinio.

“Podravka je poduzeće staro oko sto godina. Fundamentalno je dobro postavljena, poslovala bi i bez predsjednika Uprave”, govori.

Tvrdi i kako ne vidi razlog zašto bi Vlada uopće u vlasništvu imala takvo poduzeće, a tvrdi, njemu kao građaninu, to vlasništvo ne donosi apsolutno ništa. “Ne vidim da su recimo snizili cijenu Čokolina”, primjećuje.

Pita se i zašto je tako veliki utjecaj države u tom poduzeću pa ističe kako je Slovenija recimo sva svoja slična poduzeća prodala, a jedna je od ekonomski najuspješnijih ekonomija u Europi. “Ona ne kontrolira proizvodnju hrane”, dodaje potom.



Rekao je i kako je Podravka važna za Koprivnicu, ali, ponavlja, ne i za državu. Naposljetku, tvrdi, odluka o imenovanju predsjednice Uprave djelomično je bila u čelnicima lokalne zajednice, a djelomično u nacionalnim političarima. Kako stvari stoje, pobijedili su nacionalni političari jer i župan koprivničko-križevačke županije, ali i gradonačelnik Koprivnice i nisu baš zadovoljni trenutnim izborom. Oni, navode, žele nekog lokalnog, nekoga tko dolazi iz tvrtke.

“Treba se postaviti pitanje kakva je uloga Podravke u društvu, a ne uloga države u Podravki. Ako se točno sjećam, u proteklih 30 godina, politika u tom poduzeću postavlja uloge”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI