ANALIZA PRVOG KRUGA: Možemo! je ugrozio SDP, a pobjeda Penave je veliki udarac za HDZ

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prvi krug lokalnih izbora je iza nas. U najvećim hrvatskim gradovima tako se ulazi u drugi krug te je Tomislav Tomašević pred pobjedom u Zagrebu i ulazi kao veliki favorit. Ivan Penava je u Vukovaru također ostvario veliku prednost.

Politički analitičar Tomislav Stipić komentirao je rezultate.

Dotaknuo se loših rezultata SDP-a, ponajprije u gradu Zagrebu i komentirao da li je ovime SDP potonuo.

“Ne bih rekao da je SDP skroz potonuo. U Zagrebu naravno jest, što pripisujem velikom uspjehu platforme ‘Možemo!’, ali i unutarstranačkim previranjima u samom SDP-u prije izbora. Nisu Grbin i sadašnje vodstvo krivi za ovaj rezultat, ovaj rezultat plod je nerada zagrebačkog SDP-a unazad deset godina. Samo što je sada došlo na naplatu. Da je ostao Maras ne bi imao bolji rezultat.”

Uspjeh platforme Možemo! je svakako veliki za ovu političku opciju i njihovog kandidata Tomislava Tomaševića. Znači li to da je ova opcija novi lider ljevice?



“Možemo! je ugrozio poziciju SDP-a. SDP se sada mora odmaknuti u građanski centar. Hrvatski birači većinom pripadaju centru, desnom ili lijevom, a SDP je stranka koja može okupiti birače s građanskog, liberalnog i lijevog centra. Liberalnog centra na nacionalnoj razini nema, postoje ‘enklave’ poput Splita ili Bjelovara, ali ne postoji jaka politička grupacija. SDP mora biti taj koji će okupiti ‘blago lijevo’ i odmaknuti se od ‘Možemo!’ te ih gurati ga na radikalni spektar ljevice jer oni to jesu samo što su se dobro zamaskirali. Ne vjerujem da će se ‘Možemo!’ u manjim sredinama, gdje SDP ima tradiciju, nametnuti. SDP je u povijesti imao lošijih rezultata pa su na kraju imali prilike upravljati državom. Na žalost, i mediji se uključlii u pretjerano sotonoziranje SDP-a čime su automatski navijali za ‘Možemo!’, ali SDP ima priliku da krene otpočetka s novim politikama u ljudima. Osim toga, solidan rezultat postigli su u Zadru, Šibeniku, Rijeku će dobiti, Krapinsko-zagorsku. A što se tiče ‘Možemo!’, s obzirom da nisu homogeni, očekujem da će se unutra izjedati što se uvijek dogoditi sa svim trećim opcijmaa u Hrvatskoj.”, izjavio je Stipić.

Velikom prednošću u Vukovaru, Ivan Penava je na određeni način zadao ozbiljan udar HDZ.

“Ovo je veliki udarac za HDZ, naravno da je za njih Vukovar simbol, ali osim tog simbola ostali su bez adekvatne organizacije što im se nikad nije dogodilo. Nije to kao s prijašnjim razlazima i disidentima, kad bi s nekim otišlo deset ljudi. Penava je to napravio temeljito, upitno je kako će vukovarska organizacija HDZ-a nakon ovoga preživjeti. A još bi se HDZ-u moglo dogoditi i da izgubi Vukovarsko-srijemsku županiju. I tu se vraćamo na onu konstataciju s početka da će se Hrvatska zaplaviti. Zapravo, HDZ može puno više izgubiti od SDP-a. SDP realno nije imao Zagreb, imao ga je HDZ i pitanje je tko je gubitnik.”, zaključio je Stipić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI