Anka Mrak-Taritaš o vladinom prijedlogu nadzora građana mobitelom: Živjeli smo pod takvim režimom u prošlosti i iz toga smo se maknuli

Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama kojeg je donijela Vlada na sjednici prošlog četvrtka i uputila Saboru trebao bi omogućiti nadzor nad građanima putem mobilnih telefona, a sve u svrhu kako bi se kontroliralo kretanje onih građana Republike Hrvatske kojima je određena samoizolacija.

Koliko je predmetni prijedlog Zakona opravdan, odnosno radi li se u ovom trenutku o kršenju prava i sloboda građana Republike Hrvatske upitali smo saborsku zastupnicu Anku Mrak-Taritaš, predsjednicu Glasa.

“Treba biti vrlo jasan. Pitanje je treba li nam uopće taj Zakon u ovom trenutku. Ovakav kakav je predložen od strane Vlade mi zasigurno nećemo prihvatiti. Ako se zaista zaključi da nam treba ovakav Zakon i ako se prihvate amandmani koji će minimum poboljšati taj zakon, onda možemo razmisliti o tome da prihvatimo glasati za njega, ali s tim da se glasa 2/3 većinom. Ljude koji su u samoizolaciji može se kontrolirati i bez toga”, rekal je za Otvoreno Mrak-Taritaš.

Također saborska zastupnica upozorava kako bi ovakva odredba Zakona u budućnosti mogla se potencijalno pokazati kao ‘kukavičje jaje’ kojeg se nećemo lako riješiti te da iz tog razloga trebamo biti iznimno oprezni njegovog doniošenja.

“Ovdje se otvara jedan veliki problem, jer kada jednom stavite u zakonodavstvo ovakvu odredbu, to je na određeni način ‘kukavičje jaje’ koje onda može otvoriti i brdo neželjenih problema i pitanje je kako ćemo se toga onda riješiti. Mi smo živjeli pod takvim jednim režimom u prošlosti i iz toga smo se maknuli, ne može se sada pod krinkom, ove situacije koja je izrazito teška kršiti ljudska prava. Prema tome postoji minimum amandmana koje treba prihvatiti da bi se taj zakon stavio u okvire onoga za što je namijenjen. Ako toga neće biti, nema nikakve dileme da ćemo glasati protiv,”, jasna je Anka Mrak-Taritaš.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI