ANKA MRAK-TARITAŠ: Vlada Andreja Plenkovića je u stanju velike krize pokazala jedno zabrinjavajuće lice!

Robert Anic/PIXSELL

Zajedničko nam je svima da smo sretni što je 2020. napokon iza nas. Nikad ju nećemo zaboraviti, nažalost, pamtit čemo ju po najgorim iskustvima ikad. No, kakva je bila u političkom smislu, pitamo Anku Mrak-Taritaš, iskusnu političarku, saborsku zastupnicu GLAS-a.

Kako politički ocijenjujete godinu na izmaku?

Ovo je bila složena godina puna nevjerojatnih izazova kakve nismo nikada doživjeli i to treba razumjeti i razumijem. Ali, Vlada Andreja Plenkovića je u stanju velike krize pokazala jedno zabrinjavajuće lice – zatvaranja u sebe, ne slušanja nikoga, zaobilaženja građana i njihovih predstavnika u Saboru. Da barem rezultati opravdavaju takvo ponašanje, ali nažalost smo i po gospodarskim posljedicama i po borbi protiv korone opet među najslabijima u Europi.

Što se u Hrvatskoj moglo bolje učiniti, a nije?

Nakon prvog vala korone, zdravstveni sustav je ostao potpuno nepripremljen za jesen, a posljedice potresa u Zagrebu nisu se, 9 mjeseci nakon potresa, niti počele sanirati. Mjere su trebale biti donošene u skladu s nekim planom i programom, a ne stihijski gaseći požare. Razumijem da je u veljači korona svima bila iznenađenje, ali u rujnu više nije trebala biti. Komunikacija s građanima je bila loša, a Stožer ispolitiziranKako ocjenjujete rad Vlade i Sabora?

Vlada je radila sebično i loše, ne slušajući nikoga osim onih koji su klimali premijeru. Rezultat toga je da smo po suočavanju s posljedicama korone – i gospodarskim i zdravstvenim – opet među najgorima. Saborska većina HDZ-a i partnera bila je isključivo podrška tom lošem radu, ponekad vrlo agresivno gazeći čak i instituciju koje su dio – Hrvatski sabor. Saborska opozicija pokazala je živost i žilavost, prepoznavši situaciju u kojoj se treba boriti za osnovna pitanja kao što su poštivanje Ustava i zakona, zaštita ljudskih prava, pa čak i samo upotreba zdravog razuma kod donošenja odluka.

Što su dobro napravili, a što su propustili učiniti?

Kao što sam već rekla, niti su nakon prvog šoka pripremili sustav za borbu protiv korone, niti su prstom mrdnuli oko obnove Zagreba. Ono što je dobro, uglavnom je posljedica našeg članstva u EU – i hitna financijska pomoć i ono što će tek doći iz instrumenta Next Generation, i novac za sanaciju štete od potresa iz Fonda solidarnosti i osiguravanje cjepiva.

Što smatrate da bi moglo bolje i na kojem području?

Sve bi moglo bolje. Ako uspijemo razmaknuti strah od dosad neviđene situacije u kojoj smo se našli i Vladinu propagandu, vidjet ćemo da su rezultati na svim područjima u najboljem slučaju  osrednji.

Što je najznačajnije što ste Vi napravili ove godine?

Bez obzira na situaciju, pokazala sam da se u Saboru i u Skupštini Grada Zagreba može biti i kritičan i konstruktivan, i objektivno sagledavati situaciju i davati konkretne prijedloge. Ostala sam dosljedna politici koju zastupam i uz svaku kritiku imala sam i konkretni prijedlog. Drugi je par rukava što su Vlada i Plenković na sve što je itko osim njihovog najužeg kružoka imao za reći ostali gluhi. U potpuno poremećenim uvjetima predizborne kampanje i korona-izbora moja stranka GLAS izborila je mjesto u Saboru, iako su to mnogi smatrali neizvedivim.

Kako ocjenjujete svoju konkurenciju i njihovo djelovanje u godini na izmaku?

Ako me pitate za HDZ i ostale stranke koje čine Vladu, o tome sam već sve rekla.

S kim od njih biste se u budućnosti mogli vidjeti u nekoj vrsti suradnje?

Za suradnju smo otvoreni prema strankama centra i lijevog centra koje nisu dio HDZ-ove većine u Saboru i HDZ-ove i Bandićeve većine u Zagrebu.

Kakvi su Vaši planovi za iduću godinu i lokalne izbore?

Plan GLAS-a i moj osobni je da u onim dijelovima Hrvatske u kojima imamo razvijene organizacije izađemo na lokalne izbore i da predstavimo naše ljude, ideje i rješenja i da za njih dobijemo podršku sugrađanki i sugrađana. Posebno važan cilj je smjena vlasti u Zagrebu koji je uništen nakon 20 godina Milana Bandića.

Koji je po Vama politički događaj godine?

Nažalost, negativan. Više od 9 mjeseci nakon potresa u Zagrebu i dvije susjedne županije još se nije učinilo ništa. Proces je od početka krivo postavljen i samo se petlja i odugovlači. Čeka nas stoljetna obnova. Nažalost, u svjetlu tragičnog potresa na području Sisačko-moslavačke županije, ta nesposobnost i nebriga Vlade još me više zabrinjavaju i žaloste.

Možete li nam izdvojiti najpozitivniji politički događaj, ali i najnegativnjiji?

Najpozitivniji je pobjeda predsjednika Milanovića na predsjedničkim izborima, a najnegativniji pobjeda HDZ-a na parlamentarnima.

Kako ocjenjujete rad predsjednika Milanovića?

Predsjednik Milanović drži se onoga što je svima nama obećao – da će biti predsjednik s karakterom koji se drži svojih Ustavnih ovlasti. Mislim da dobro radi svoj posao, kako u unutarnjoj, tako i u vanjskoj politici. U nekim ključnim trenucima bio je prvi koji je rekao ono što je trebalo reći.

Kako komentirate prepirke premijera i predsjednika u ovoj godini. Je li to bila predstava za javnost?

To što nešto djeluje kao predstava za javnost, ne znači nužno da je loše ili beskorisno. Ako razgrnemo osobni stil svakog od njih dvojice i usmjerimo se na sadržaj, sasvim je jasno da se rasprava vodila oko nekih temeljnih stvari funkcioniranja države, mnoge od kojih još nismo do kraja riješili.

Imaju li Hrvati vlast kakvu zaslužuju?

Hrvati imaju lošu vlast i za nju je većina najčešće glasala u zadnjih 30 godina. Iznimka je samo kad nas ta loša vlast dovede u tako lošu situaciju da Hrvatskoj treba neka vrsta stečajnog upravitelja da ju izvuče iz ponora. Moramo se osloboditi mitova i legendi i početi barem dijelom glasati razumom. Pa se recimo upitati zašto je Hrvatska baš po svim pokazateljima najlošija ili među nekoliko najlošijih u Europi i trebamo li opet glasati za one koji su nas tamo doveli? Zašto su one županije u Hrvatskoj kojima upravlja HDZ značajno siromašnije i nerazvijenije od onih koje su birale neke druge vlasti? Ja zaista ne mislim da itko zaslužuje lošu vlast, ali bilo bi korisno ne glasati za nju.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI