Bernardić: Naš prioritet je bolji život svih građana, a model HDZ-a je ulaganje u interesne skupine

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako je SDP-ov prioritet bolji život svih građana, dok je HDZ-ov model vladanja ulaganje u interesne skupine.

U sklopu predizbornog programa predstavili ste niz mjera, među kojima i povećanje neoporezivog dijela dohotka s četiri na pet tisuća kuna, što bi odmah povećalo plaće za 800 tisuća ljudi. Kako je porez na dohodak prihod lokalnih jedinica, što znači da će to biti udar na njihove proračune, znači li to da namjeravate ići i u reformu lokalne samouprave, smanjivanje broja općina, gradova, županija?

Za ovaj smo plan predložili paket od tri zakona – prvi je da se osigura povećanje neoporezivog dijela dohotka na pet tisuća kuna, drugi je da se taj gubitak jedinicama lokalne samouprave kompenzira kroz dodatnih 17 posto koja sada iz poreza na dohodak ide u Fond za izravnanje, a taj bi se Fond punio iz državnog proračuna temeljem općih prihoda proračuna, a jedan od njih je i PDV. To je logično i normalno jer je PDV porez koji nastaje u cijeloj Hrvatskoj. Naša mjera košta milijardu i pol kuna, a ova je Vlada s poreznim rasterećenjem tri milijarde kuna usmjerila u profit stranih trgovačkih lanaca, uvoznih lobija, u povećanje plaća najbogatijima. Donijeli su i mjeru da je plaća u Hrvatskoj narasla samo onima s plaćama iznad 17,5 tisuća kuna pa je, primjerice, Plenkoviću plaća narasla u mandatu za četiri tisuće kuna mjesečno. To nije fer, plaće trebaju rasti onima kojima su najmanje i zato našom mjerom predlažemo rast plaća za više od 800 tisuća radnika, između 330 i 500 kuna. Naš prioritet je bolji život svih građana, a njihov model vladanja je ulaganje u interesne skupine.

Najavljujete i minimalac od četiri tisuće kuna neto. Poslodavci već prigovaraju da to neće moći izdržati?

Prilagodba će trajati malo više od godinu dana, a poslodavce u radnointenzivnim djelatnostima oslobodit ćemo plaćanja barem 50 posto zdravstvenog doprinosa. Nećemo stvari rješavati naglo nego ćemo ljudima dati period prilagodbe. Činjenica je da sada u Hrvatskoj minimalac nije dovoljan za dostojanstven život i to nam mora biti nit vodilja kod prijedloga za povećanje.



Može li LGBT populacija u vašem mandatu očekivati unapređenje svog položaja? Evo sad je pitanje udomiteljstva istospolnih parova u fokusu, hoćete li ozakoniti tu mogućnost?

Taj trend udomljavanja je nezaustavljiv i on će doći i u Hrvatsku. Mi smo ozakonili životno partnerstvo. Sljedeći korak je omogućiti ljudima da udome djecu kako bi napuštena, nezbrinuta djeca osjetila toplinu obiteljskog doma, a ne ostala prepuštena cesti i sama sebi. To je važno za zajednicu i riječ je o progresivnim trendovima koji su u Hrvatskoj danas puno prihvatljiviji nego što su bili prije deset godina.

Kako ćete izaći na izbore – u jedinstvenoj, širokoj fronti ili dva bloka, lijevom i liberalnom?

Mi ćemo voditi pobjednički blok. Pregovaramo s HSS-om, HSU-om, SNAGA-om, a razgovaramo i s IDS-om, GLAS-om i drugim strankama. U ovoj fazi razgovaramo i važno nam je oformiti dovoljno jak pobjednički blok da se glasovi ne rasipaju i da dobijemo što više mandata na sljedećim izborima.

Koga biste radije na izbornom megdanu – Andreja Plenkovića ili Miru Kovača?

Nama u SDP-u je to potpuno svejedno. SDP će ionako pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Ako se to ne dogodi, hoćete li podnijeti ostavku?

Siguran sam kako se to se neće dogoditi. SDP će voditi pobjedničku koaliciju, pobijediti na izborima i sastaviti novu vladu, rekao je Bernardić u intervjuu za Hinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI