Beroš: Ako pogledate EU, svi pooštravaju mjere… možda ćemo morati i mi

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je povodom 363 oboljela i pet umrlih od covida-19, da je to drugi najgori dan otkako traje pandemija.

“Mislim da smo 3. rujna imali 369”, kazao je ministar.

“Mišljenja sam da lockdowna neće biti. Sada ciljamo na mjere, ciljane, sukladno situaciji”, kazao je.

“Ako pogledate EU, svi pooštravaju mjere… možda ćemo morati i mi”, rekao je ministar Beroš.

Rekao je da se “događa ono što se predviđalo dolaskom hladnijeg vremena”:“Svjedoci smo da su određena mikrožarišta određena obiteljska druženja ili manja ili veća javna okupljanja u zatvorenom ili otvorenom prostoru na manjoj distanci”, rekao je pred novinarima ministar.

Upozorio je da građani moraju biti svjesni da neke tegobe koje su se ranije mogle ignorirati, u pandemiji moraju shvatiti puno ozbiljnije:

“Oni ljudi koji osjećaju blage resporatorne tegobe, kašalj, bol u grlu, smetnje disanja, trebali bi izbjegavati takva okupljanja.”

Rekao je da “bez covida takvi simptomi nisu bili alarmantni”, ali da je sada bitno drugačije.

Istaknuo je potom kakav je sada prevladavajući način širenja virusa.

“Posljednja okupljanja, posebno u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, pokazala su da je to sada modalitet širenja virusa”, rekao je i dodao:

“Svi oni koji rade s npr. djecom, posebno ako su ona rizična, moraju imati maske. U dvije županije imamo primjer da su postupali bez maski pred svojim korisnicima usluga.”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI