Beroš o nabavi ruskog cjepiva prije nego što ga EMA odobri: Svatko traži svoj put. Europska komisija je toga svjesna

Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja Vlade da osigura svim građanima besplatno cjepivo. Dva kriterija su od osnovne važnosti – učinkovitost i sigurnost primjene cjepiva.

Dodao je kako je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU.

“Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno”, dodao je Beroš.

Nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva izvan EU

Ministar je rekao kako HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana, rekao je Beroš.

“Svakoj vladi je u interesu voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cijepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka. Svatko traži svoj put. Europska komisija je toga svjesna”, rekao je.Iz dana u dan su spoznaje o učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva veće, dodaje Beroš. Rekao je da su određeni preeliminarni kontakti uspostavljeni i s Kinom, ali nisu otišli toliko daleko kao s Rusima.

“Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta”, otkrio je Beroš dodajući da je cilj prije početka ljeta procijepiti što više građana.

Govoreći o prekorednom cijepljenju, Beroš je rekao kako želi vjerovati da su takve situacije minorne i periferne. Zatražio je izvješće od svih zdravstvenih ustanova te od informatičke službe koja vodi registar cijepljenih.

“Ispred Vlade ne želim da bilo što baci sjenu na ovaj projekt. Osnovao sam Povjerenstvo od 10 članova koje će evaluirati sve dostavljene podatke, nakon toga će odlučiti je li potrebno slati inspekciju, a inspekcija će ovisno o nalazu odlučiti što i kako dalje. Dva su puta, ukoliko je riječ o stručnim pogreškama uputit će se slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori. Ako se utvrde drugi elementi, moguće i kaznenog karaktera, ti će se slučajevi upućivati prema DORH-u”, pojasnio je ministar zdravstva, prenosi HRT.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI