Beroš pisao Fuchsu: Predlaže da se u borbi protiv koronavirusa uključe i srednjoškolci

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što su u pomoć zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv koronavirusa samoinicijativno priskočili studenti medicine i mobilizirani umirovljeni liječnici, ministar zdravstva Vili Beroš sada je zatražio i pomoć srednjoškolaca.

Naime, pisao je ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i zamolio da se razmotri mogućnost da učenici završnih godina strukovnih medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva pomognu zdravstvenom sustavu.

Ti učenici, naime, u završnim godinama školovanja provode praksu u zdravstvenim ustanovama pa njihov angažman, koji prije svega obuhvaća ispomoć liječnicima i medicinskim sestrama, a ne liječenje bolesnika, ne bi ni po čemu bio sporan da je nakon slanja dopisa imalo jasnije tko bi takvu potencijalnu ispomoć srednjoškolaca trebao i mogao organizirati i što time srednjoškolci dobivaju – potvrdu prakse, novčanu naknadu?

Škole obaviještene

“Tijekom proteklih desetak dana znatno se povećao broj bolesnika u zdravstvenim ustanovama. Kako bismo pravovremeno pripremili eventualne dodatne potrebe medicinskih sestara, molimo vas da razmotrite mogućnost uključivanja učenica/ učenika završne školske godine srednje strukovne škole za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege te završne godine sveučilišnog/stručnog preddiplomskog studija sestrinstva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije tijekom pandemije COVID-19. Rad tijekom epidemije COVID-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještina”, napisao je u svom dopisu Beroš.

U Ministarstvu obrazovanja potvrđuju da su o Beroševoj inicijativi obavijestili sve medicinske srednje škole i povratno to javili Beroševu ministarstvu. Dakle, sada je na Berošu da kontaktira škole i iskoordinira ispomoć kako sve ne bi ostalo na promociji i ideji koja više dobro zvuči nego što je u praksi provediva jer bolnice su nepovjerljive i prema studentima, a kamoli učenicima. Ni angažman studenata nije masovan jer zdravstvene ustanove strahuju od proboja virusa u svoje redove pa i studente koriste manje negoli im je to potrebno, piše Večernji list.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI