BIT ĆE OČITO REPOVA: HDZ Mostar ozbiljno optužuje! Hoće li izbori dobiti i svoj nastavak?

Photo: Zeljko Matic/VLM

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poslao je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje navodne malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru i “već poznatu i neskrivenu krađu tisuća glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara”.

“Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering nakon zatvaranja birališta, a s hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje. Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16:00 sati od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih hrvatske stranke. Tko je ukrao te glasove i/ili ih prebacio drugim političkim opcijama?” istakli su u priopćenju iz HDZ-a BiH.

“Naglašavali smo kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i Gradsko izborno povjerenstvo, nadležne institucije za provođenje izbora, moraju biti neovisni od političkog utjecaja, jamčiti transparentnost i demokratski izborni proces, a u Mostaru to nije slučaj”, piše u priopćenju.

Ističu kako Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poziva međunarodne partnere i predstavnike međunarodne zajednice, sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog “gorućeg problema i očitih izbornih manipulacija koje ruše europski put, stabilnost i napredak”.

Priopćenjem se oglasio i Hrvatski narodni sabor BiH. Tvrde da se nelogično smanjuje prednost u korist bošnjačkih političkih stranaka.



“U ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se vidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad”.

Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojile stranke iz HNS-a uz HRS pripisani strankama tzv. probosanskog bloka.

“HNS je za potrebe praćenja izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri bit će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje”, piše u priopćenju HNS-a.

Privremeni rezultati: HDZ BiH vodi, SDA na drugom mjestu
Inače, nakon obrađenih 65 posto biračkih mjesta Središnje izborno povjerenstvo je u 9 sati objavilo da su na gradskoj listi za HDZ BiH glasovala 11.973 birača, odnosno njih 37.48 posto.

Koalicija za Mostar, koju uz SDA čini još nekoliko manjih bošnjačkih stranaka, dobila je 9421 glas, odnosno 29.49 posto.

Na trećem je mjestu BH blok u kojemu su SDP i Naša stranka te Hrvatska republikanska stranka, a izborni prag prvi put prelazi lista srpskih stranaka koja je nastupala pod nazivom “Ostajte ovdje”.

S gradske liste bira se 13 vijećnika, a još 22 dolaze iz šest gradskih područja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI