BIVŠA PREDSJEDNICA IMA VELIKE NADE NAKON BIDENOVE INAUGURACIJE: ’Jako dobro poznaje stanje u BiH’

Boris Kovacev/Cropix

Pred Bidenom su duge četiri godine predsjedničkog mandata, a brojne su svjetske vođe već istaknule što očekuju od novog američkog predsjednika. Slično je za Dnevnik.hr učinila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja tvrdi kako očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu europu te euroatlantski put. “Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu”, govori.

Ističe pak kako Trump nikada nije bio neugodan ni prema njoj, ni prema Hrvatskoj, no Bosna i Hercegovina ga nije baš zanimala. To bi se, smatra, promjenom predsjednika, moglo i promijeniti.

“Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi. Jako dobro poznaje stanje u BiH i poznaje povijest odnosa na području Europe. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u je bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a”. ističe.

Navodi također kako će Biden vjerojatno imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. “Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa”, govori.

Dotaknula se naposljetku i inicijative Tri mora koju je predstavio Obama, a za očekivati je da će i Biden tražiti isto.



“Hrvatska se treba više angažirati i prestati s ideološkim raspravama o toj inicijativi jer ona se bavi infrastruktoruom o čemu ovisi politička neovisnost ovih država”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI