Bivša premijerka o aferi Janaf: Vrlo je neobično ako ministar unutarnjih poslova nije ništa znao

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u programu N1 televizije i komentirala aferu Janaf.

Upitana je li ona kao premijerka u svom mandatu trebala znati da se protiv nekoga vode tajne istrage ili da je osumnjičen za primanje milijunskog mita, prije nego bude potvrđen za čelnika jedne od najvećih državnih kompanija, Jadranka Kosor je potvrdno odgovorila.

“Ako se u konkretnom slučaju radilo o tome da je SOA obavila provjeru prije nego je Dragan Kovačević ponovno izabran iz kvote koalicijskog partnera, onda premijer, tko god to bio, kao i predsjednik države, treba dobiti relevantnu informaciju. Neobično bi bilo da SOA, ako je obavila takvu vrstu provjere, nije došla i do informacije da je ta osoba pod istragom i da se obavljaju vrlo opsežne i vrlo temeljite istražne radnje. Prema tome, da, ako bi neka takva osoba bila u situaciji da SOA obavlja provjeru, onda mislim da bi svaki premijer i predsjednik države, jer informacije predsjednik Vlade i predsjednik države dijele, morao ili morala dobiti”, rekla je Kosor.

Istaknula je da se u slučaju afere Janaf otvara niz političkih i pravosudnih pitanja te da smo u nekoj vrsti kakofonije, jer se na političkoj razini otvaraju pitanja vezana i uz funkcioniranje stranaka i slično.

“Ono što mogu iz svog iskustva reći je da zaista, i to je zakonski okvir, predsjednik Vlade kao politička osoba ne bi trebala biti informirana o istragama koje su tajne, da tajnost tih istraga koja vode tijela koja su izmjenama Ustava dodatno osnažena u samostalnosti, DORH, USKOK i policija, već da kad te radnje dođu do neke vrste završetka, govorimo o istragama, onda bi naravno o svemu tome trebala biti infomirana politička osoba i čelna osoba MUP-a”, rekla je Kosor.



Milanović i Plenković u prijateljskim odnosima sa svojim ministrima unutarnjih poslova

Dodala je i da su Zoran Milanović i Andrej Plenković kao premijeri u bitno drugačijim odnosima sa svojim ministrima unutarnjih poslova, nego što je to bila ona s Tomislavom Karamarkom, koji je u vrijeme njena mandata obavljao tu funkciju, jer je on pretendirao na ulogu predsjednika HDZ-a, kazavši da su Milanović i Plenković u prijateljskom odnosu sa svojim ministrima.

Bivša premijerka smatra i da bi Milanović morao biti eksplicitniji u izjavama u kojima aludira da je i on bio obuhvaćen istragom. “On to može, pred njim su 4 godine mandata i on o svemu može slobodno govoriti”, rekla je Kosor.

“Slažem se u jednoj stvari s njim, kad je rekao ‘tko će govoriti, ako ne ja’. On kao predsjednik ima ustavno pravo upozoravati na anomalije, kršenje Ustava i zakona, on bi trebao biti čuvar Ustava i zakona, neka vrsta svjetionika u smislu čuvanja pravne države i vladavine prava. Tu se otvorilo veliko pitanje vezano za funkcioniranje države.

Kako to da neki čelnik poduzeća, odnosno institucije koja je u vlasništvu države ima neki privatni klub, u koji dolaze privatnici, gdje obični građani ne mogu kročiti nogom, niti zamisiti što se tamo događa. Kako to da u te klubove odlaze i ministri? Postavlja se pitanja da uopće odlaze u klub neka vrsta političke elite, koja tamo pije i jede ponovno na naš račun. To je ono što prosječni građanin može postavljati kao pitanja, a politička razina je vrlo zanimljiva. Naravno da onda u taj kontekst ide i činjenica da se tamo nalazio i prvi gospodin na nekom sastanku, veselici i tako dalje…”, rekla je Kosor.

“Bilo bi zanimljivo vidjeti uhićenje u ‘klubu’”

Ponovila je da je Jakov Kitarović, kao suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bio štićena osoba te da su ga pratili pripadnici MUP-a, baš kao što su pripadnici MUP-a u bili u procesu praćenja poduzetnika koji u banci diže novac i u spomenuti klub dolazi s vrećicom. “Tada su definitivno jedni druge morali detektirati i primijetiti i ta je informacija morala doći do čelnika Ministarstva unutarnjih poslova iz niza razloga. Ako nije, onda je to uistinu vrlo neobično”, rekla je Kosor.

“Bilo bi zanimljivo vidjeti da su tada policija i USKOK upali u klub, kako bi se morali ili mogli u skladu sa zakonom ponašati pripadnici MUP-a, koji su štitili štićenu osobu”, rekla je Kosor za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI