BIVŠI MINISTAR KREĆE U UTRKU ZA ŠEFA STRANKE: Ranko Ostojić predao kandidaturu za predsjednika SDP-a

Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić u ponedjeljak je 31. kolovoza predao kandidaturu za funkciju predsjednika SDP-a Hrvatske.

Ranko Ostojić rođen je 1962. u Splitu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Obrazovao se u Norveškoj i SAD-u.

Bio je splitski gradski vijećnik od 1990. do 1992.. Kao zaposlenik Međunarodnoga crvenog križa 1996. i 1997. radio je na kninskom području, a od 1997. do 2000. kao načelnik upravnog odjela za gospodarenje resursima grada Splita. Nakon toga preuzima dužnost načelnika splitske policijske uprave, a 2001. imenovan je ravnateljem policije. Tu dužnost obnaša do siječnja 2004..

Od 2005. do početka kolovoza 2007. bio je član uprave Slobodne Dalmacije, a potom direktor investicija i izgradnje kompleksa tog splitskog dnevnika u Dugopolju.

U 6. sazivu Hrvatskog sabora bio je zastupnik SDP-a, stranke u koju se učlanio 1990.. Bio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član triju odbora – za zakonodavstvo, ratne veterane i međuparlamentarnu suradnju te saborskog izaslanstva u Skupštini Zapadnoeuropske unije.



Godine 2009. se na lokalnim izborima natjecao za gradonačelnika Splita, ali ga je u drugom krugu porazio Željko Kerum.

Na mjesto ministra unutarnjih poslova je imenovan 2012. godine nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima. Tada je stekao reputaciju jednog od najbližih suradnika premijera Zorana Milanovića.

Široj je javnosti, međutim, poznatiji po svojoj aktivnosti za vrijeme eskalacije migrantske krize u ljeto 2015. godine kada se istakao svojim organizacijskim sposobnostima, odnosno omogućavanju brzog i nesmetanog tranzita izbjeglica prema zemljama Zapadne Europe, a pri čemu na teritoriju Hrvatske, za razliku od susjednih zemalja poput Mađarske i Srbije, nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti.

Nakon što je u jesen 2016. Zoran Milanović nakon poraza na izborima objavio kako se neće natjecati za novi mandat predsjednika SDP-a, Ostojić je bio jedan od nekoliko kandidata koji su se kandidirali za njegovo mjesto. U drugom krugu ga je pobijedio predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić.

Okidač za tu odluku bila je jučerašnja press-konferencija ‘neretvanske skupine’, koja okuplja mlade SDP-ove gradonačelnika i načelnike, a za koju se očekivalo da će javno dati dati potporu Grbinu.

“Kandidirao sam se u roku koji je naznačen, nakon presice klana koji tvrdi da je protiv klanova. Isti oni koji su do jučer podržavali Peđu Grbina, sada podržavaju samo sebe“, kazao je Ranko Ostojić u kratkoj izjavi za Hinu.

Istaknuo je i da ‘kada budu potvrđene kandidature, onda ćemo biti u prilici suočiti se sa slabostima SDP-a’.

“Jedna od njih je upravo dosljednost i drugarstvo. U jučerašnjem nastupu sam čuo koliko je to nevažno, a trebalo bi biti temelj SDP-a“, pojasnio je Ostojić motive za svoju predsjedničku kandidaturu.

Sada mu konkurenciju za isto mjesto čine, Peđa Grbin, Željko Kolar, Mirela Ahmetović i Marino Percan. Izbori su 26. rujna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI