Bivši šef DORH-a o Prekršajnoj prijavi protiv organizatora prosvjeda protiv mjera Stožera: Prijava podnijeta traljavo

Policijska postaja Centar u srijedu je podnijela Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv 27-godišnjeg organizatora prosvjeda protiv mjera Nacionalnog stožera.

U priopćenju policije navodi se kako organizator prosvjeda nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira. O razlogu donošenja optužnog prijedloga i pravnom uporištu na kojem se temelj, komentirao je za Otvoreno bivši šef DORH-a, Željko Olujić.

˝Prijava je podnijeta zbog remećenja javnog reda i mira, a ne zbog navodne opasnosti od zaraznih bolesti, odnosno kršenja epidemioloških mjera. Stoga treba utvrditi je li došlo do remećenja javnog reda i mira. S druge strane policija je to pratila i može vrlo lako ustanoviti tko se nije pridržavao epidemioloških mjera, trebao imati masku, biti udaljen jedan i po metar, itd.˝, kaže Olujić

Naš sugovornik ne vidi elemente za osudu ako prekršajna prijava nije podnijeta za kršenje epidemioloških mjera čije se uporište nalazi u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Isto tako ne vidi elemente za prekršaj zbog remećenja javnog reda i mira, ako do istog nije došlo. Odvjetnik je istaknuo da je načelno protivnik svih zabrana, no smatra da je kaznena prijava podnijeta traljavo i da ju je trebalo drugačije sročiti.

˝Ljudi imaju pravo izražavati javno svoje stavove i to nikako ne može biti prekršaj. Ali ako se na tom skupu nisu poštivale epidemiološke mjere, onda je posao obavljen traljavo jer je policija trebala utvrditi tko od prisutnih ne poštuje epidemiološke mjere i u tom pravcu usmjeriti prekršajnu prijavu. Čim se nije spominjao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prekršajni sud će pokrenuti samo ono što je navedeno u samoj prijavi u tom optužnom prijedlogu. Neće ići izvan tih okvira˝, zaključuje Olujić



Facebook Comments

Loading...
DIJELI