Bolnice ostaju bez lijekova za najteže pacijente? Odgađaju se i kemoterapije u Zadru i Splitu!

Zadar, Split, Pula bolnice su u kojima nedostaje lijekova za najteže bolesnike. Dok im nedostaju terapije o kojima im ovisi život, premijer kaže kako je riječ o iznimkama te da će lijekova biti. 

U pulskoj bolnici onkološki i drugi pacijenti s teškim oboljenjima strahuju hoće li dobiti iduću terapiju.

Amalija Felicjan, onkološka pacijentica kaže: “Ne bi bilo dobro da nema lijekova, to bi bila katastrofa. Onda smo ugroženi tako da se nadamo da lijeka će biti”. – piše RTL.

– Ako ne dobijem terapiju bit ću loše, znači nama su svima potrebni ti lijekovi. Apeliram na ministarstvo, apeliram na Beroša dajte nam lijekove. – poručila je Zdenka Šverko, onkološka pacijentica.

Zasad je riječ o kašnjenjima od nekoliko dana koja nisu opasna za život. No pitanje je i hoće li se stanje s isporukama lijekova pogoršati.



Dugovi bolnica rastu iz nekoliko razloga: lijekovi su sve bolji, ali i sve skuplji, raste broj prekovremenih sati, osobito uslijed korone, a novi izračun sati povećava troškove plaća. Sve se lomi na leđima teško oboljelih pacijenata.

“Onda situacija ako ne dobijete taj lijek koji vam je planiran i koji vam je označen kao nekakva dobrobit onda se dodatno unese jedan strah u vas a ne znate kakav će biti ishod”. rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Od ukupno 5 milijardi kuna duga veledrogerije hitno traže povrat minimalno 2 cijela 7 milijardi. Ministar Beroš najavio je isplatu od milijardu i 800 milijuna kuna u roku od deset dana. No veledrogerije tvrde da to nije dovoljno.

“Bitno je za razumjeti da su veledrogerije jednostavno stavljene u situaciju da zbog ovako velikih dugova ne mogu podmiriti dugovanja svojim dobavljačima”, rekla je Tomislav Kulić, Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima HGK.

Jer kažu dobavljači neće čekati veledrogerije koliko veledrogerije čekaju hrvatske bolnice i ljekarne.

“Ja ne vjerujem da će se to reflektirati u nekom širem kontekstu. Ukoliko je negdje ponestao pojedini lijek mislim da je prije riječ o iznimci nego o nekom pravilu koje trenutno vlada u hrvatskom zdravstvenom sustavu”, rekao je premijer.

No koliko god pacijenata bilo lijekovi za njih život znače.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI