BOŽIĆ U HRVATSKIM ZATVORIMA: Jedan biskup redovito slavi sa zatvorenicama! Ovako će to izgledati ove godine

Kako čarolija Božića putuje iz obiteljskih domova, po ulicama i glavnim trgovima gradova cijelog svijeta, ona ne propusti ni posjetiti kaznionice i zatvore.

“Prethodnih godina, uobičajene aktivnosti za zatvorenike povodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana u svim kaznenim tijelima obuhvaćale su svečane svete mise i misna slavlja povodom Božića, prigodne kazališne predstave, izložbe radova zatvorenika i slično”, rekli su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave koje je ujedno i jedino zaduženo za organizaciju takvih “proslava”.

“S obzirom na epidemiju bolesti COVID-19, rad kaznenih tijela ove je godine i u vrijeme blagdana organiziran na način da se u što je većoj mogućoj mjeri prevenira širenje bolesti, zbog čega je ograničena i mogućnost organiziranja i provođenja grupnih aktivnosti za zatvorenike”, dodali su.

“Međutim, kaznena tijela poduzimaju sve kako bi omogućila blagdansko ozračje, pri čemu niz aktivnosti ovisi ne samo o objektivnim mogućnostima pojedinog kaznenog tijela, nego i o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji, odnosno procijenjenoj različitoj aktualnoj razini rizika od širenja bolesti u različitim kaznenim tijelima/društvenim sredinama”, pojašnjavaju.

U konačnici, došli smo do zadovoljavajućeg odgovora. Naime, “zatvorenicima u svim kaznenim tijelima će se osigurati prigodan blagdanski meni, duže od vremena predviđenog dnevnim rasporedom, omogućit će im praćenje televizijskog programa, čitanje knjiga, igranje društvenih igara te sudjelovanje u drugim aktivnostima. Omogućit će im se i primanje izvanrednih paketa te dodatni posjeti članova obitelji putem video-veze, a planira se i novčano nagrađivanje radno raspoređenih zatvorenika koji su se istaknuli svojim radom i zalaganjem”, tvrde.“U kaznenim tijelima u kojima je procijenjen niži rizik od pojave i širenja zaraze i ove će se godine omogućiti određene zajedničke aktivnosti poput kićenja bora u zajedničkim prostorijama, prikladnog glazbenog programa, s manjim brojem sudionika koji su pripremili i izvode sami zatvorenici/zatvorenice, a u nekim kaznenim tijelima zatvorenici i zatvorenice već su izradili adventske vijence, prigodne čestitke i darove koje će poslati članovima svojih obitelji te ukrase kojima će se uljepšati prostor kaznenih tijela za vrijeme blagdana. Kao zanimljivost izdvajamo Kaznionicu u Požegi u kojoj su smještene zatvorenice majke sa svojom djecom u dobi do tri godine, koju je već posjetio Sveti Nikola i donio im prigodne darove”, navode iz ministarstva.

Kako je navedeno, sve uvelike ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali i pojedinačnoj situaciji u zatvorima. Tako je recimo sada već tradicionalna misa u zatvoru u splitskim Bilicama ipak odgođena, javljaju nam iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

“U razgovoru s upravom zatvora zaključeno je da se ove godine za Božić u splitskom zatvoru, zbog epidemiološke situacije, neće moći održati sveta misa niti ikakvi posebni susreti sa zatvorenicima”, naveli su.

Inače, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u kapelici splitskoga zatvora redovito slavi mise o Uskrsu i Božiću još od 2000. godine, u zajedništvu sa zatvorskim kapelanima. “Svete mise se slave u poslijepodnevnim satima, a nekoliko dana prije tih blagdana svećenici, koji se duhovno brinu za zatvorenike, budu na raspolaganju zatvorenicima za sakrament ispovijedi. Za vrijeme svete mise pjevaju se božićne/uskrsne pjesme, a u propovijedima koje su često dijaloške, nadbiskup nastoji u zatvorenicima pobuditi osjećaj da nisu zaboravljeni ni napušteni ni od Krista ni od Crkve. Na taj način zatvorenici mogu uistinu i na konkretan način doživjeti, kako liturgijsko, tako i obiteljsko ozračje ovih najvažnijih kršćanskih blagdana”, pojašnjavaju.

“Baš to i jest razlog za slavlje svetih misa u zatvoru: želja da Radosnu vijest o Kristu, rođenom i uskrslom, nadbiskup donese i do onih koji su na tzv. marginama društva, koje i papa Franjo često spominje u svojim nagovorima. Mnogi od zatvorenika imaju problematičnu prošlost, tešku obiteljsku situaciju ili se i sami bore s raznim osobnim poteškoćama. Zanimljivo je da su mnogi zatvorenici, nakon odsluženja kazne, posvjedočili da su im božićni i uskrsni euharistijski susreti pomogli u duhovnom sazrijevanju i prihvaćanju svoje grešnosti te želji da postanu novi ljudi. Među njima nemali je broj onih koji su se tek u zatvoru približili vjeri i potom odlučili drugačije usmjeriti svoj život. Sami kažu da su uistinu mogli osjetili da su dio Crkve,  zajednice Kristovih vjernika. Tako su mogli lakše nositi križ svojih slabosti i naći utjehu i slobodu u Kristu, koji je sve ljude, kako kaže sveti Pavao, oslobodio za slobodu, da više ne budu robovi grijeha”, zaključuju.

Naposljetku, ovakve proslave bitne su i službenicima koji su također za vrijeme blagdana na svojim radnim mjestima, a ne sa svojim obiteljima.

Kako nam pojašnjavaju iz ministarstva, tu je nerijetko riječ o ovlaštenim službenim osobama koje su većinom dugogodišnji djelatnici zatvorskog sustava te koji imaju dodatak na plaću zbog posebnih uvjeta rada i takozvani B staž.

“Rad u zatvorskom sustavu odvija se 24 sata dnevno sedam dana u tjednu 365 dana u godini te službenici rade redoviti posao bez obzira radi li se o Božiću ili ostalim blagdanima i praznicima, sukladno rasporedu rada, što je nužno kako bi se osiguralo redovno funkcioniranje kaznih tijela”, zaključili su.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI