Božinović: Izmijenit će se Zakon o zaštiti pučanstva, kažnjavat će se oni koji krše mjere

Zbog rasta broja zaraženih kao i teško oboljelih i preminulih, Nacionalni je stožer u četvrtak donio odluku o uvođenju strožih mjera u pokušaju suzbijanja širenja epidemije. Najavljeno je, među ostalim, uvođenje kazni ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera.

Ministar Davor Božinović je rekao je na konferenciji Nacionalnog stožera da se raspravlja o kaznama, te da smatra da bi one trebale biti mandatne, što znači, da se izriču na licu mjesta.

“Već devet mjeseci nastojimo javnosti objasniti da prihvate najjednostavnije mjere koje su najbolje oružje u bori protiv koronavirusa. Inspekcije Civilne zaštite i Državnog inspektorata, ali i policijski službenici bit će vidljiviji nego dosad. S kontrolom se može početi nakon ponoći, čim nove mjere stupe na snagu, a naglasak će biti na objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi – trgovački i shopping centri”, rekao je Božinović.

Dodao je i da je danas sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s jedinom temom, a to je kažnjavanje.

“Htjeli smo i nastojali smo da se to izbjegne, i postigli smo da je veliki dio građana to prihvatio, ali zbog manjine koja stvara problem vjerojatno ćemo skoro promijeniti taj dio zakona”, istaknuo je.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI