Božinović komentirao najave da će ugostitelji u ponedjeljak otvoriti svoje objekte: ‘Nadam se da do toga neće doći’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, šef stožera Davor Božinović odgovarao je na pitanja o popuštanju mjera te o nekim najavama da će ugostitelji u ponedjeljak možda otvoriti svoja vrata.

“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca”, rekao je.

“Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo. U članicama EU su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvoreni, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti”, rekao je Božinović.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, šef stožera Davor Božinović odgovarao je na pitanja o popuštanju mjera te o nekim najavama da će ugostitelji u ponedjeljak možda otvoriti svoja vrata.

“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca”, rekao je.“Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo. U članicama EU su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvoreni, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti”, rekao je Božinović.

“Popuštanje mora biti postupno. Prvo je obrazovanje i zdravlje u koje spada i sport, pa gospodarstvo koje mi nismo ni zatvarali i tek onda sve ostalo”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI