Božinović o novim mjerama: Radi se o paketu od četiri odluke. O četvrtoj se najviše razgovaralo!

Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, objasnio je na press konferenciji Stožera najnovije informacije oko novih epidemioloških mjera koje se planiraju uskoro donijeti.

“Jučer smo imali sastanak na kojem smo razmotrili aktualnu situaciju iz svih kuteva. Aktualne mjere su na snazi još ovaj tjedan, do kraja tog roka objavit ćemo novu odluku.

Radi se o paketu od četiri odluke – tri za trgovinu, granice i javni prijevoz. Četvrta je o ograničavanju okupljanja i uvođenju drugih nužnih mjera – ona je izazvala najviše interesa, o njoj se najviše razgovaralo.

Kao što vidite, brojevi su nam sve bolji, ali ni oni nisu zanemarivi. Tu postoji više elemenata o kojima treba voditi računa, usporena je dinamika cijepljenja, još uvijek smo u zimskom razdoblju, stižu novi sojevi, nije jasno kako se šire, razvijaju li teže kliničke slike i slično.

Vlada je od samog početka zauzela stav da neće biti totalnog lockdowna i policijskog sata. Hrvatska ima među najliberalinijm mjerama u EU. Promišlja se o svemu, o tome što se može korigirati i napraviti u smislu nekih olakšanja, ali u ovakvim okolnostima neka strategija velikog popuštanja sigurno bi nas dovela u situaciju da nemamo previše uporišta za takvu opciju.



Najgora opcija je da se nešto naglo otvori pa onda morate naglo i zatvoriti. Treba još nešto vremena da se vidi što se zbiva s novim sojevima i cjepivom i ostat ćemo na racionalnom pristupu – da ovo nije trenutak da idemo prema nekim zatvaranjima, ali to nije ni trenutak u kojem možemo ići prema većim popuštanjima jer brojevi moraju ići prema dolje jer ako se više ljudi zarazi onda se i virus brže šiti i može doći do određenih mutacija. Nije slučajno da se o mutacijama razgovara i na razini EU jer one nisu stvar jedne države”, rekao je Božinović

Dodao je kako je prosvjed, koji se spominje u posljednje vrijeme kao mogućnost izražavanja nezadovoljstva ugostitelja, demokratsko sredstvo no dodaje kako ne zna što bi to značilo.

“Svi su svjesni da je situacija složena i da svi u ovom razdoblju moramo dati sve od sebe da što prije izađemo iz ove muke”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI