BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA: Nećemo riskirati da bi nam se epidemiološka situacija naglo počela urušavati

Foto: Cropix

Čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovarao je na pitanje kada bi se moglo očekivati popuštanje mjera.

Božinović kaže, jedino što možemo očekivati jest da ćemo kao i do sada razgovarati o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

“Ima još više od tjedan dana do isteka ovih mjera, uzet ćemo u obzir sve relevantno za donošenje odluka. Brojevi jesu bolji, no u dobrom dijelu zemalja iz okruženja je teško. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin eventualni učinak na smanjenje novozaraženih. Ne mogu biti precizniji, svjesni smo svega, no nakon upozorenja koje je dala profesorica Markotić i zabrinutosti oko mutacije i potencijalnog trećeg vala, nećemo riskirati da bi nam se epidemiološka situacija naglo počela urušavati”, rekao je Božinović i dodao kako se ne razmišlja ni o popuštanju mjera na lokalnoj razini.

“U ovoj odluci to nije moguće jer regionalni stožer mogu predlagati samo strože mjere od donesenih na nacionalnoj razini. Postoje neke najave s regionalnih razina i razgovore vodimo o tim zahtjevima no to treba dobro sagledati, Hrvatska je mala, neko popuštanje u načelu neće se odnositi na stanovnike te regije već može biti faktor privlačenja ljudi iz drugih regija”, rekao je Božinović.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI