BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA: Ni prvog ožujka nećemo otvarati sve kao prije epidemije

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare.

Kako su izvijestili, prosječna dob preminulih je 76 godina, najmlađa preminula osoba imala je 57 godina. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dao je podatke o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

“Nastavlja nam se blagi početak platoa ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne, imamo 2 posto više no prije tjedan dana. Trenutna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 111,2. 14-dnevna stopa incidencije u EU svrstava nas na treće mjesto, nižu incidenciju imaju Danska i Finska, najvišu ima Češka. Od Početka cijepljenja zaprimljeno je 927  prijava sumnji na nuspojave, 822 na Pfizer, 48 na Modernu, 57 na AstraZenecu”.

Zašto kasni cjepivo Moderne?

“Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u 3. mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva”, rekao je Capak.



“Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u covid bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi”, rekao je Beroš o manjem broju pregleda i operacija u zdravstvenom sustavu.

Zašto oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi maske?

“Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa je drugačiji od onog tipa koji se razvija nakon cjepiva, nitko od proizvođača u početku to nije dokazivao, AstraZeneca je objavila da njihovo cjepivo štiti od prijenosa virusa. Iako cjepivo razvije imunitet nismo bili sigurni može li ta osoba zaraziti drugu, zato smo inzisitrali na maskama. Hoće li drugi proizvođači krenuti u te studije, kada će biti objavljene, vidjet ćemo. U ovom trenutku nikome ni bi rekli da ne nosi masku, svi bi ju trebali nositi, učinkovitosti nijednog cjepiva nije 100posto”, rekao je Capak.

Hoće li doći do popuštanja mjera?

Božinović je rekao da su počeli razgovori na razini Vlade i to će se odvijati sredinom tjedna, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra. “Od nas su bolje samo dvije zemlje u EU, to govori o povoljnoj situaciji, moramo nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nas i u tom smislu ćemo razgovarati s ministrima. Naš je cilj da se što više toga normalizira, pokrene što više aktivnosti, ni 1.3. nećemo otvoriti sve kao prije epidemije, ako se ovakvi trendovi nastave, ono što smo najavljivali, postoji mogućnost određenih popuštanja”.

O blagom rastu i utjecaju na popuštanje mjera

“Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija odnosno o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati”, rekao je Capak.

Beroš o cijepljenju preko reda

“Sva izvješća uz zdravstvenih ustanova su došla, većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. Osim stručnog elementa, postoji i određeni moralna i etička dilema, očekujem da će se i druge organizacije poput HLK uključiti. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi. U ovom trenutku na osnovu mog uvida u izvješća predominira stav da stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo”, rekao je Beroš.

Hoće li se turisti moći testirati već u zračnim lukama pri povratku?

Capak je rekao da se o tome već pričalo krajem prošle sezone. Pokušat ćemo to organizirati ove godine. Božinović dodaje da postoji niz pitanja vezanih za turizam, ne samo u Hrvatskoj, vode se brojni razgovori uključujući one vezane za prijelaz granice, ovih dana biti će sastanak EU Vijeća koje će se doticati problematike i Hrvatske.

Kako komentiraju da je u Varaždinskoj županiji bačeno 15 doza cjepiva?

Capak ne zna za taj slučaj, kaže da su očito kolege reagirale zbog pritiska koji je stvoren da ako ostane doza cjepiva treba aplicirati nekome iz ugrožene skupine. Izvještaj o tome će zatražiti. Beroš je dodao da su ti elementi bili prisutni u ranijoj fazi kada je odaziv zdravstvenih radnika bio manji, svijest se povećava, ravnatelj te zdravstvene ustanove je rekao da su imali problema prilikom animacije zdravstvenih djelatnika za cijepljenje. Novi postupnik je odgovor na to pitanje i takvih slučajeva trebalo bi biti manje jer su predložene back-up liste ako ostane višak cjepiva.

Imamo li i dalje problem sa zastojem cjepiva?

Kontinuirano nam se događa da nas farmaceutska industrija obavještava o kašnjenju ili manjem broju isporuke, imamo čvrsta obećanja da će biti isporučeno dogovoreno do kraja trećeg mjeseca. Ne znamo koliko će doći u drugom kvartalu, nadamo se da ćemo cijepiti polovicu stanovništva do početka turističke sezone, rekao je Capak.

O čemu se razmišlja kod popuštanja 1. ožujka?

Božinović je rekao da smo u Hrvatskoj jedna od najotvorenijih država članica EU i da nema puno toga o čemu razgovaramo. “Kada govorimo o restrikcijama, postoje one koje se odnose na neke djelatnosti koje su već otvorene, čini mi se važnim kada opet pričamo o mjerama, mislim da postaje i svima jasno da je naš model od prvog dana bio da postupno idemo u zatvaranje, a i kada se uvode popuštanja da i tu budemo postupni i racionalni i stavimo sve u kontekst epidemiološke situacije, no da ne donosimo odluke koje ćemo brzo mijenjati. U danima smo pred prvu godišnjicu od pojave korone u Hrvatskoj, mislim da je ovo trenutak u kojem bi trebali postići obnovljeno razumijevanje o pandemiji između raznih društvenih skupina, starijih, mlađih, radno aktivnih. Mislim da solidarnost se treba više orijentirati na svijest o rizicima, ne samo za sebe već i druge. Najugroženiji su oni stariji i s kroničnim bolesnicima, kada se mjere popuste, oni su najugroženiji. Zato bi svatko morao vidjeti što može učiniti da zaštitimo najugroženije te da pojačano vode računa o sebi. Različite skupine bi trebale razmišljati o rizicima koje epidemija nosi za druge, ako postignemo to razumijevanje, bit će manje restrikcija. Činjenica da je zatvaranje, a u Hrvatskoj nikad nije bilo, polako se iscrpljuje i sve više treba biti krajnje sredstvo u borbi, no zato nam treba jasan konsenzus na što bi određene socijalne skupine trebale pristati. Bilo bi manje potrebe da odgovaramo na pitanja trebaju li terase imati toliko i toliko ljudi”, rekao je Božinović.

O cijepljenju preko reda, što znači da “nema većeg odstupanja” od reda cijepljenja

“To znači da nisu cijepili veći broj mlađih osoba bez komorbiditeta. To bi znači veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, tu se onda radi o moralnoj odgovornosti. Poslali smo inspekciju u Dubrovnik i za sve one koji su mladi i cijepljeni su preko reda, mora postojati određena odgovornost”, rekao je Beroš.

“Moguće je očekivati broj mlađih koji su cijepljeni preko reda, povjerenstvo će detaljno utvrditi sva očitovanja”, rekao je Beroš.

Znači li to da se slučajevi poput Borasa, Linića smatraju moralnim propustom?

“Ništa nije crno-bijelo u toj situaciji, postoje smjernice HZJZ-a, one određuju prioritetne skupine. Njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu”, rekao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI