Božinović odgovorio hoće li ići na polnoćku: ‘Ja vam mogu reći upravo tako, uzmite za primjer Europu’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite danas se obratio javnosti na konferenciji za novinare gdje su komentirali broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

“Danas smo imali 766 novooboljelih i ako usporedimo tjedne brojke imamo 27 posto manje oboljelih nego protekli tjedan. Što incidencije tiče na 25. smo mjestu EU, višu imaju samo Luksemburg i Litva. Što se tiče smrtnosti, mi smo na 18 mjestu.”, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

“Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale imaju ispod 100. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Usprkos opterećenju zbog korone nalazimo načina odgovoriti i na sve druge potrebe pacijenata u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš.



“U Ministarstvu zdravstva je upravo u tijeku razgovor s veledrogerijama, žao mi je što nisam tamo. S danom 18.12. je 574.472 milijuna kuna su troškovi testiranja, gotovo 300 milijuna su troškovi za liječenje, i troškovi za bolovanja su 83 milijuna kuna, ukupno COVID kriza koštala je 927 milijuna kuna”, dodao je Beroš.

“Nema još previše informacija dostupnih. Vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama”, rekla je ravnateljica Zarazne klinike Alemka Markotić.

“U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa. To brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom”, kaže Markotić.

“Drugi dio koji je značajan je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Pitanje je koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva”, dodala je.

Na pitanje hoće li mjere popustiti na pravoslavni Božić ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da će odluka tek biti donesena.

“Predstavnici Vlade kontaktirali su s predstavnicima pravoslavne Crkve. Dogovorno je da će se epidemiološki okvir po potrebi definirati posebnim uputom u prvom tjednu siječnja, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije ali i specifične pravoslavne liturgije”, kaže Božinović.

“Dani 27, 28 i 29 će biti dani cijepljenja. U srijedu će biti napravljen plan cijepljenja, prva skupina su zdravstvenici djelatnici koji rade s covid bolesnicima”, dodao je Božinović.

Novinare je zanimalo što je s brojem upita za propusnice. “Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano 10848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku”, kaže Božinović.

“Izdali smo detaljne upute. ovo nije odluka kako izdavati propusnice nego zabrani kretanja. Mi smo zaključili kako je ovo veoma rizično razdoblje i svi bi se trebali suzdržati od putovanja. zato je i europska komisija zadala posebne upute za putovanja”, dodao je ministar.

Novinari su upitali Božinovića zašto nijekao vođe borbe primjer građanima i ne kaže – mi ćemo ostati doma, pomolit ćemo se u krugu obitelji? “Ja vam mogu reći upravo tako…”, rekao je Božinović. “Ja neću ići”, dodao je.

“Ja mislim da ovo nije mjesto gdje treba prozivat. Bilo je govora o tome. Svaka situacija se može uredit na način da se postavi okvir da bude najmanje rizičan. Uzmite primjer Europe. U svim državama su ugostiteljski objekti zatvoreni. A u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima jedino se razlikuju po preporukama. A mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na one u drugim zemljama”, rekao je Božinović.

Ministar Beroš odgovorio je i koliko će doza cjepiva stići u Hrvatsku.

“Doze koje stignu, njih 9750, će biti raspoređene na 9750 osoba, treba računati s time da se radi o bočicama s više doza cjepiva. Uvijek ima rasapa od 10 do 15 posto. Mi ćemo pokušat cijepiti što više ljudi, do 9750 jer imamo obećanje od Pfizera da će 31. 12. isporučit preostalu količinu doza za koju još uvijek ne znamo koliko će biti. Nemamo ime osobe koja će prva primit cjepivo, možda ćemo imati.

Mi nemamo ništa protiv platforme za cijepljenje. Mi isto tako s terena imamo informacije da mnogi liječnici obiteljske medicine već imaju popise ljudi koji se žele cijepiti. Dajte nam još koji dan da vidimo. Platforma se može napraviti oko organizacije cijepljenja,ali što će ona donijeti tek treba vidjeti.

U ministarstvu zdravstva smo probali uspostaviti centralizirani cjepni karton i još jedan sustav, oba sustava su implementirana i u tijeku je njihova implementacija i za novo cjepivo. Te dvije informatičke platforme ćemo probati preusmjeriti na novo cjepivo”, rekao je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI