BULJ ZBOG DALMACIJE I SLAVONIJE PROZVAO VLADAJUĆE: ‘Samo ste namazali debele vratove vaših stranačkih uhljeba i lokalnih šerifa’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik Miro Bulj je, nezadovoljan što mu je odbila amandman da za projekt navodnjavanja sinjskog polja osigura dodatna sredstva, prozvao Vladu da je uništila hrvatsku poljoprivredu, Dalmaciju i Slavoniju.

“Uništili ste poljoprivredu kod dijeljenja poticaja poljoprivrednog zemljišta, uništili ste Dalmaciju i Slavoniju, samo ste namazali debele vratove vaših stranačkih uhljeba i lokalnih šerifa na tim područjima“, izjavio je Bulj nakon što je ministar financija Zdravko Marić, u Vladino ime, odbio njegov amandman da se za projekt navodnjavanja sinjskog polja, uz 14,5 milijuna, osigura još 40 milijuna.

Osigurana sredstva su dostatna za planirane aktivnosti u ovoj godini, kazao je Marić, što Bulja nije zadovoljilo. Svake izbore slušamo istu priču – projektna dokumentacija, pa ona se radi 30 godina, kome dajete pare za tu dokumentaciju upitao je Bulj ministra, te mu poručio “sramite se“.

Ministar Marić odbio je svih 13 oporbenih amandmana na predloženi rebalans, no njih, teoretski, može prihvatiti Sabor kod glasovanja u srijedu. Među odbijenima je i Mostov da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju covid-19 pacijente.

Ministarstvo zdravstva, objasnio je Marić, nema zakonsku mogućnost unutar svog financijskog plana planirati dodatke na plaću u sustavu zdravstva, izuzev plaća zaposlenika samog Ministarstva.



“Nevjerojatno je da ne cijenite stručni te osobni doprinos zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, taj trud jedino u Hrvatskoj nije nagrađen”, rekao je Nikola Grmoja koji drži da je rebalans prava prilika za to.

Nije ‘prošao’ ni amandman Kluba SDP-a da se ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna. “Rijeka je očito, za ovu manifestaciju, prepuštena sama sebi“, ustvrdio je Arsen Bauk (SDP) navodeći da spomenuto smanjenje nije jedino, da je kod prvog rebalansa iznos sa 15 smanjen na 10 milijuna kuna.

“Očekivao sam da će ministrica kulture to obrazložiti i najaviti barem za 2021., određena sredstva za taj projekt koji se nastavlja tri mjeseca u idućoj godini”, kazao je Bauk.

Vlada je odbila i amandmane SDP-ovih zastupnika Boške Ban Vlahek, Barbare Antolić Vupora i Željka Pavića okrenute potrebama Čakovca, Varaždina i Zaboka, odnosno njihovim bolnicama, školama.

Država nije osnivač OB Varaždin, pa resorno ministarstvo ne može planirati nabavu nefinancijske imovine, no, uvažavajući epidemiološku situaciju, toj je bolnici ustupilo tri respiratora, rekao je Marić, zastupnici Antolić Vupora koja je tražila da se za kupnju novih respiratora za OB Varaždin iznos poveća za dva milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI