Capak: Nisam rekao da je Međugorje žarište; Božinović: Teretane mogu raditi uz odgovarajuće mjere

Nacionalni stožer civilne zaštite od ove nedjelje počeo je s ranijom objavom podatka o novozaraženima Covidom-19. Umjesto u 14 , to će činiti u 9.30, a pismeno izvješće u 10 sati. Razlog tome je da je odnos brojeva koji se objavljuju na nacionalnoj razini i onih koji se objavljuju po stožerima najtočniji u jutarnjim satima.

Ministar Davor Božinović je rekao da od danas stupaju na snagu mjere koje su predložile županije.

“Također, produljili smo odluku o zabranu prelaska graničnih prijelaza do 15. rujna. Također što se tiče rada teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, to ćemo promijeniti. One mogu raditi, ali po propisanim epidemiološki mjerama. Ključno je da svi oni koji mogu raditi da nastave svoje djelatnosti. Ako dođe do žarišta onda ćemo i ta žarišta lokalno gasiti”, rekao je Božinović.

Promijenit će odluku o radu teretana, oni mogu raditi uz primjenu svih mjera.

Na pitanje novinarke za koga će vrijediti te mjere, objasnio je da se mjere odnose na sve državljane trećih zemalja.



‘Žarište u Zagrebu ne postoji’

O tome kakva je prosječna dob zaraženih, Alemka Markotić je rekla da je prosječna dob zaraženih oko 45 godina. “Većina hospitilaziranih ima upalu pluća, ali stabilni su”, rekla je.

Je li Zagreb zatražio uvođenje novih mjera s obzirom na broj zaraženih, Božinović je rekao da Zagreb nije tražio uvođenje mjera.

“Mislim da su objasnili da u Zagrebu nema žarišta. Uglavnom se radi o povratku građana s odmora. Ako budu promijenili mišljenje, vjerujem da će nam se obratiti”, rekao je ministar Božinović.

Spremni reaktivirati bolnice

Ministar Vili Beroš je objasnio da nema ponovne reaktivacije virusa.

“Većina zdravstvenih ustanova je dobila naputak da svoje kapacitete drži pripravnim. Iz dana u dan pratimo situaciju i po potrebi ćemo reagirati. Važno je istaknuti da smo u bilo kojem trenutku spremni reaktivirati bolnice”, rekao je Beroš.

Bit će aktiviran novi broj 113

“Brojevi telefona epidemiologa stavljeni su zato što smo htjeli da ljudi mogu doći do epidemiologa kad su im potrebni. Ti brojevi će biti uklonjeni jer će sada biti ponovno aktiviran broj 113. Infrastrukturno i kadrovski smo sve pripremili i vjerujem da će taj broj biti aktivan do sutra”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Cilj našeg dogovora s lokalnim stožerima da predlažu mjere je bio taj da dobijemo promptno informaciju da oni koji su na terenu vide o čemu se radi”, dodao je.

O mjerama u ugostiteljstvu

“Mi smo čitavo vrijeme nastojali pronaći balans između gospodarskih aktivnosti i suživota s virusom. Kao što znamo, u nekim gradovima Europe gospodarske aktivnosti su zabranjene. Vi znate da smo mi dozvolili i rad restorana i kafića i noćnih klubova. Kad se pojavio izvor zaraze, morali smo reagirati. Svatko ima pravo u demokraciji izraziti svoje mišljenje, ako me već pitate za prosvjed ugostitelja. Mi smatramo da je naš balans bio dobar”, rekao je Capak.

Rad lokalnih stožera

Božinović je pojasnio djelovanje lokalnih stožera.

“Korona kriza ne može biti izlika. Radi se o epidemiji. Epidemiološka služba daje najbolje moguće preporuke kako bi se ispunila prvenstvena svrha – zaštita zdravlja. Kad govorimo o lokalnim prijedlozima, oni su lokalni upravo zato da prikupimo što više relevantnih informacije kako bi mogli donijeti odluku”, rekao je.

O izjavama o Međugorju i kritikama koje je dobio, Capak je rekao: “Ja nisam rekao da je Međugorje žarište. Rekao sam da imamo nekoliko povratnika oboljelih iz Međugorja”, pojasnio je svoju izjavu.

O ministru Horvatu

Epidemiolozi imaju bolji uvid u situaciju oko ministra Horvata. Odluka lokalnog epidemiologa bila je da mora ići u samoizolaciju. On se testirao jer je imao brojne kontakte. Više puta smo napomenuli da osobe iz samoizolacije nisu bolesne osobe. S obzirom na to takva osoba može obavljati određene nužne poslove.

Nitko ne bi trebao čekati šest dana na rezultate testova. Ako je negdje došlo do zastoja, o tome treba obavijestiti i tražiti svoje pravo. Nitko ne bi trebao čekati duže od 30-40 sati. Ne postoje razlike, osobe se testiraju redom, rekao je Capak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI