CIJELA HRVATSKA PRIČA O NAJUTJECAJNIJOJ BANKARICI U ZEMLJI! Povezana je s Marićem i klanom Žalac/Rimac

Uz Gabrijelu Žalac i Josipu Rimac, u medijskom prostoru ovih se dana spominje i šefica uprave državne banke HBOR Tamara Perko.

Uskok naime bivšu ministricu Žalac sumnjiči da je urgirala u HBOR-u kako bi se osigurao kredit za financiranje vjetroparka, no naglašava se kako je Perko na njene zahtjeva nije pristala, međutim treba napomenuti kako iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je i Perko bila na ispitivanju, na kojem je otkrila pojedinosti o slučaju, s tim da ona nije na popisu osumnjičenih.

Inače, HBOR se nerijetko spominje u medijskom prostoru o dosta suspektnom kontekstu tako se primjerice prije par godina pisalo da je novac iz ove državne banke završio u Agrokoru, pričemu se postavilo pitanje odgovornosti ministra financija Zdravka Marića predsjednika Nadzornog odbora HBOR-a, koji je prema pisanju medija imao uvid u pritiske svoje bivše kolegice Žalac, baš kao što je spoznaje o tome imao ministar Darko Horvat.

Marić naslijedio Lalovca

Treba napomenuti kako je HBOR po definiciji razvojna i izvozna banka RH, a njena je misija podrška razvitka države. temeljni kapital banke iznosi sedam milijardi kuna te je isključivo u vlasništvu Republike Hrvatske. Specifičnost ove banke jest i to što nema Glavnu skupštinu već su za njeno poslovanje i interes vlasnika zaduženi Nadzorni odbor Banke te Sabor kojem NO jednom godišnje podnosi izvješće o radu. I sam je sastav Nadzornog odbora banke propisan zakonom, ima deset članova- šest ministara, tri zastupnika i predsjednika Hrvatske gospodarske komore.



Predsjednik NO je ministar financija, a njegov zamjenik ministar gospodarstva. nadzorni odbor imenuje i opoziva kako članove tako i predsjednika Uprave, a u HBOR-u danas radi više od 300 zaposlenih, nisu obveznici poreza na dobit, a njihova dobit poslovne godine raspoređuje se u rezerve banke te ponovno ulaže. Marić je pak na čelo NO došao kao zamjena za Borisa Lalovca, a od tada se i jesu počeli problematizirati krediti Agrokoru iz kojeg Marić i jest stigao u Ministarstvo financija. Perko je pak u upravu Banke stigla njegovim zalaganjem.

Radi se o iskusnoj bankarici koja je više od dva desetljeća provela u bankarskom sektoru. Diplomirala je i magistrirala ekonomiju na zagrebačkom sveučilištu, a prije dolaska u HBOR radila je u Zagrebačkoj banci. Paralelno sa čelnom pozicijom u HBOR-u Perko je i članica upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI), upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB) i upravnog odbora Međubankarskog udruženja NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe kojim je u razdoblju od 2019. do 2020. godine predsjedavala. Ujedno je potpredsjednica je upravnog odbora udruge Hrvatski izvoznici, a u razdoblju od 2017. do 2019. godine bila je i predsjednica Nadzornog odbora Hrvatskog kreditnog osiguranja.

Premda njeno ime nije pretjerano zvučno u bankarskom svijetu, Marić ju je prilikom predstavljanja prezentirao kao vrhunsku bankaricu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI