CIJENE U PORASTU: Duhan i alkohol skuplji za 10 posto, ali ne samo to!

ilustracija

Građani Hrvatske u ožujku ove godine su za kupnju istih roba i usluga morali u prosjeku izdvojiti 1,2 posto više novca nego prošle godine jer je takvo stanje u ove godine nego u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

ŠTO JE SVE CJENOVNO PORASLO? 

Najgore su prošli oni koji konzumiraju alkohol i duhanske proizvode, jer su prema podacima DZS-a cijene alkoholnih pića i duhana više čak 10,3 posto u odnosu na ožujak prošle godine, a značajno su i to za 5,8 posto porasle i cijene prijevoza, a cijene koje se tiču zdravlja građana veće su za 1,2 posto. U kulturi su cijene rasle 1,7 posto, restorana i hotela jedan posto. Skuplje su i komunikacije za 0,7 posto te obrazovanje za 0,6 posto.

Kada pogledamo s druge strane, cijene hrane i bezalkoholnih pića u ožujku su u odnosu na prošlogodišnji ožujak bile niže za jedan posto, a te robe čine čak 27,2 posto potrošačke košarice, dok 17,7 posto otpada na stanovanje, električnu energiju, plin i ostala goriva, čije su cijene ostale iste. Riječ je o cijenama koje se uglavnom administrativno određuju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI