Član Vladina savjeta Polašek o ruskom cjepivu: Bilo koji alat protiv epidemije nam je potreban

Član Vladina Znanstvenog savjeta, genetički epidemiolog i predstojnik Katedre za Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu Ozren Polašek govorio je o tome kakva je epidemiološka slika u Hrvatskoj te razmišlja li se o daljnjem popuštanju mjera.

“Trenutno smo u prilično dobroj epidemiološkoj situaciji i definitivno se nazire trend smjer otvaranja. Ono što nas zabrinjava je da u zemljama u okruženju imaju neke situacije koje su malo kompliciranije, imaju prošireniju epidemiju i imaju novi soj. Zato se nitko sad ne usudi reći da idemo u veliko otvaranje, ali definitivno u smjeru otvaranja s nekom pojačanom pažnjom zbog pojave novog soja”, kazao je Polašek i dodao:

“Gotovo da više nema dobrih odluka jer svaka odluka na neki način nekome šteti. Mislim da nam psihološki treba otvaranje, ali to mora biti dozirano i pažljivo jer ne želimo sada ponovno  riskirati novo širenje i novi val.”

Iz Istre najavljuju da žele kafiće otvoriti već od 1. ožujka.

“Svi bi htjeli popuštanje. Svi se povodimo za idejom da će ovo proći, umjesto da se probamo malo prilagoditi pa bi pitanje otvaranja i epidemije bilo malo lakše. U ovom trenutku smo u jako dobroj situaciji i pohvala građanima zbog toga”, poručio je Polašek.



Cijepljenje preko reda

Posljednjih dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj jest cijepljenje preka reda, što je komentirao i Polašek.

“Teško je reći da je netko spektakularno zakazao. Mislim da smo se svi povodili za idejom da će farmaceutska industrija brzo distribuirati doze cjepiva, ali to se nije dogodilo. Ovo nam je možda lekcija za budućnost da se prilagođavamo, da možda možemo neke stvari na razini nacije ami napraviti. Možda u budućnosti da ne ovisimo toliko o vanjskim utjecajima”, istaknuo je Polašek.

No, kada je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa, treba napomenuti da smo najprije imali manjak cjepiva, a onda se pojavio višak cjepiva koje su dobile određene osobe iako nisu bile u prioritetnim skupinama.

“To je bilo malo nespretno. Meni je to bilo čudno za čuti, ali ne potpuno neočekivano, takva nam je priroda. Volio bih da smo imali jasniji, fiksniji plan”, rekao je, dodajući da su se najprije napori usmjerili na to da se ljude potakne na cijepljenje.

Cijepljenje političara

O cijepljenju političara kaže da je to trebalo napraviti kako bi se promijenila stav građana.

“Problem je stvorilo što smo očekivali jasniju distribuciju cjepiva, nije se trebala dogoditi ova rupa u broju doza. Da se to nije dogodilo vjerojatno bi dimenzija ovoga svega bila manja”, smatra Polašek.

Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj.

“Epidemija i dalje tinja. Najviše trenutno razgovaramo o produženom covidu. Očekivali smo da će manji broj ljudi biti hospitaliziran, a li ovo je prvi put da imamo silazni dio vala tako da i mi učimo što još možemo očekivati. Voljeli bi da se epidemija održava na ovako nižim razinama, da na najbolji mogući način dođemo do uskršnjih blagdana, a onda konačno i do ljeta kojemu se svi nadamo kao nečemu što smo prošle godine iskusili kao mirnije razdoblje”, rekao je Polašek.

Rusko cjepivo

Komentirao je i rusko cjepivo Sputnik V, navodeći da treba iskoristiti svaki alat u borbi protiv pandemije.

“Bilo koji alat protiv ove epidemije nam je u bilo kojem trenutku potreban. Ono što je nezgodno je da postoji niz zakonskih akata kako nešto možemo proglasiti lijekom ili medicinskim proizvodom. Za sada nemamo jasnu dozvolu ni na razini Europe ni na razini države. Vidimo primjer Mađarske da je to moguće tako da definitivno ovo je smjer u kojem treba razmišljati jer bilo koji alat koji nam ide u korist, treba o njemu razmišljati”, zaključio je Polašek za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI