ĆORIĆ JE NAJSLABIJA KARIKA: Politički analitičar otkriva kad bi ga se Plenković mogao odreći

Ministar Tomislav Ćorić je ‘preživio’ inicijativu za njegovim opozivom u Saboru.

Premijer Andrej Plenković je i u ovom navratu pokazao koliko mu je stalo do svog ministra gospodarstva, unatoč tome što je Ćorić u ovom trenutku na glasu kao ‘najslabija karika’ Vlade.

“Dobar dio pažnje medija fokusiran je na koronu, u zadnje vrijeme nema puno skandala. Ćorić je definitivno najprisutniji je u medijima, s najviše indikacija o tome što bi sve moglo biti problematično pa time i najveći Plenkovićev problem”, potvrđuje tezu o ‘najslabijoj karici’ sociolog i politički analitičar Sven Marcelić.

No, poučen prethodnim iskustvima sa zaštitom ministara, Marcelić ne smatra da bi Ćorić trebao nešto strahovati.

“To da štiti svoje ministre je konzistentno ponašanje premijera Plenkovića. Znamo koliko je u prošlom sazivu imao problematičnih ministara, a borio se za svakog od njih. Zato i ne čudi što ostaje uz Ćorića, pogotovo u trenutku kad mu saborska većina nije upitna”, pojašnjava.



“Kad bi se Plenković mogao odreći Ćorića? Pitanje povjerenja je zapravo samo pitanje povjerenja Plenkovića u nekog ministra. HDZ-ova većina će dignuti ruku za ono što im se kaže tako da tu je potpuno irelevantno smatra li se netko ‘najslabijom karikom”, dodaje.

S obzirom da Plenović sada ima stabilniju situaciju u Saboru, posljedično bi mogli gledati još veću gorljivost u obrani svojih ljudi.

“To je jedini kriterij. Koliko će netko ostati u Vladi ovisi isključivo o Plenkoviću ili eventualno o tome da bude baš takav doseg skandala da se više ne može ignorirati. Kako je u odnosu na prošli saziv Plenković u boljoj situaciji, za očekivati je da ćemo još i više gledati gorljivo branjenje ministara, čak i ako se iskopaju neugodne stvari”, dodaje.

Naravno, i Plenković ima svoje razloge zašto nekoga štiti unatoč aferama.

“Rekao bih da je to neka vrsta lojanosti prema strukturi stranke. U konačnici mu to ne šteti, nakon svega što je bilo izbore je dobio, a na neki način time gradi svoj autoritet u stranci“, zaključuje Marcelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI