ČOVJEK KOJI MILANOVIĆA PRATI U STOPU: On je stup njegova tima

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Tijekom posjeta Vukovaru predsjednik Zoran Milanović nije se odvajao od svojeg savjetnika za branitelje generala Marijana Marekovića, koji predsjednika i inače prati na svim događanjima ovoga tipa.

Međutim, upućeni svjedoče kako je baš Mareković predsjednikov najvažniji suradnik zahvaljujući kojem se zbližio s hrvatskim braniteljima, ali i generalima koji ne prestaju komplimentirati njegovo djelovanje.

Navodno je upravo Mareković tajna Milanovićevih sve konzervativnijih javnih nastupa, a neobično je to što je Marekovića predsjednik zapravo naslijedio od svoje prethodnice, no u Uredu Kolinde Grabar-Kitarović on je rukovodio Povjerenstvom za vojna odlikovanja te je bio član njenog Vijeća za obranu. U tome Milanović nije vidio ništa sporno. Marekovića smatra značajnim ratnim zapovjednikom s respektabilnom vojnom karijerom, ali i zavidnim brojem kontakata s generalima i braniteljima.

Uistinu, i u braniteljskim krugovima opisuju ga kao vojnika bez mrlje u karijeri koji se u politiku nikada nije izravno petljao. Na čelo Pletera došao je 2012. kada je ministar obrane bio Kotromanović, a nešto prije toga umirovio se s dužnosti glavnog inspektora obrane. S Milanovićevom vladom surađivao je i 2015. kada je imenovan u Odbor za obilježavanje 20. obljetnice „Oluje”, kada je na njegovu sugestiju održan čuveni vojni mimohod. Mareković je inače u Domovinskom ratu bio zapovjednik Tigrova te pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku, a i u „Oluji” je odigrao značajnu ulogu kao zapovjednik snagama koje su u oslobođenje okupiranog teritorija krenule s ogulinskog područja.  Milanović je s Marekovićem kao savjetnikom za branitelje dobio potporu u braniteljskom krugu, ali i u braniteljskim udrugama, a to definitivno nije beznačajno. Na njegovu sugestiju ublažio je retoriku prema toj populaciji. Na to ga je Mareković upozorio nakon Milanovićevih izjava o HOS-u u Jasenovcu.

No Mareković, prema tvrdnjama, nije klasičan tip ratnog veterana. Nije član Hrvatskog generalskog zbora premda je sa svim generalima u odličnim odnosima. Ne sudjeluje u prosvjednima, nije netko tko javno buči niti je ikada u karijeri zadirao u politiku, stoga vrlo vjerojatno dobar dio javnosti za njega nikada nije imao prilike čuti. Osim što se savjetuje s Marekovićem, predsjednik je zahvaljujući Kotromanoviću kućni prijatelj s generalom Gotovinom. S njim nerijetko odlazi na ručkove, a znaju se sastati na ljetovanjima i često zajedno gledaju utakmice, te se neformalno i daleko od politike druže prilično intenzivno. S vremena na vrijeme Milanović na ručak skokne i s Pavlom Miljavcem i generalom Markom Lukićem s kojima se družio u vrijeme kada je apstinirao od politike. Fotografije s jednog od takvih susreta svojedobno su osvanule na našem portalu, a pisalo se i kako su povezani preko Visoke škole za međunarodne odnose na kojoj radi Milanovićev kum Klisović, ali i general Lukić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI