ČUDO U OGULINU! Gradi se nova tvornica drvenih podnih obloga, radit će 600 zaposlenika

U gradskoj poslovnoj zoni u Ogulinu, uz postojeću tvornicu Ogulin 1, tvrtka Bjelin gradi novu tvornicu pod nazivom Ogulin 2.

Ta je tvrtka, uz tvrtku Välinge Innovation u švedskom Vikenu, dio grupacije Pervanovo Invest AB Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora podrijetlom iz Hrvatske, svjetski poznatog proizvođača drvenih podnih obloga, objavio je Večernji.hr.

Osim u Ogulinu, u Hrvatskoj tvrtka Bjelin ima tvornice u Bjelovaru i Otoku s ukupno 800 zaposlenih djelatnika. Od toga najviše radnika – 350 radi u ogulinskoj tvornici.

Nova tvornica Ogulin 2 sagradit će se na prostoru površine 100 tisuća četvornih metara, a ukupna ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procijenjena su na 200 milijuna eura.

Predviđa se da će izgradnja trajati šest godina pa se otvorenje očekuje 2027. godine. Bit će to jedna od najvećih svjetskih tvornica drvenih podova, s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje koje će raditi 600 zaposlenih.



Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova tvornice u Vikenu i Ogulinu 2 tada će iznositi 30 milijuna četvornih metara.

“Dolazak tvrtke u naš kraj prekrasna je priča za Ogulin, a projekt Ogulin 2, u sklopu kojeg se gradi logistički centar i proizvodni pogon, od velike je važnosti za budućnost ovoga kraja. Samim time što će ogulinska tvrtka biti broj jedan u svijetu u proizvodnji modernih, inovativnih podnih obloga, velika je stvar. Da ne govorim o tome da će se tijekom idućih nekoliko godina tamo moći zapošljavati, kako je najavljeno, 600 osoba. Činjenica je da sada na Zavodu za zapošljavanje imamo oko 200 do 300 ljudi na raspolaganju, no uvjeren sam da će se mnogi koji su prethodnih godina otišli iz ovoga kraja u potrazi za boljim poslovima izvan Hrvatske vratiti. Interes postoji, a tvornica može osigurati radna mjesta i za okolne sredine, od Jezerana, Brinja, Saborskog, Plaškog, Josipdola, Oštarije, dakle cijeli ovaj kraj”, rekao je Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina.

Novinari Večernjeg lista razgovarali su s radnicima tvrtke Ogulin 1 te stanovnicima Ogulina koji su im rekli da u tvrtki Bjelin plaća iznosi od 4800 do 7000 kuna, ovisno o poslovima. Osim toga, radnici imaju i dodatke na plaću poput božićnice, a nedavno su dobili i povišice.

Pošten odnos prema radnicima i dobra plaća razlozi su ostanka u tom kraju, ali i povratka onih koji su otišli iz Hrvatske.

Izvršni direktor tvrtke Bjelin Hrvatska Stjepan Vojinić je istaknuo kako su već zaposlili zaposlili 20-ak novih ljudi, među njima i četiri mlada inženjera iz Ogulina i okolice, a u planu je još do 50 radnika zaposliti već iza Uskrsa.

“Trebat će nam sve vrste radnika; od manualnih, preko operatera na strojevima, inženjera strojarstva, elektrotehnike, stručnjaka iz IT sektora, do trgovaca, prodavača. Imat ćemo i dodatne edukacije za one kojima će neke stvari biti nove. Uglavnom, u Ogulinu ćemo imati modernu, ekološki prihvatljivu proizvodnju drvenih podnih obloga u sklopu koje ne koristimo abrazivna sredstva kako bismo zaštitili zdravlje radnika i potrošača”, rekao je Vojinić.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici Ogulin 2 podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira po Woodura tehnologiji koju je osmislila Välinge Innovation. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI