CURE NOVI DETALJI O UHIĆENOM STEČAJNOM SUCU: Kupio obiteljsku kuću novcem izvučenim iz Željezare Sisak?

Kako su utvrdili istražitelji, Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu vodio je paralelne stečajne postupke.

Svu dokumentaciju o nezakonitim isplatama nije ulagao u stečajne spise.

Zbog toga  vjerovnici godinama nisu imali informacije što se događa s tvrtkama koje su im ostale dužne te gdje ide novac koji je možda i naplaćen.

Također, sumnja se da je dokaze skrivao tako što je u nekim slučajevima koristio svoj privatni mail, a porijeklo novca skrivano je prebacivanjem putem računa njemu bliskih osoba i tvrtki, piše Telegram.

Vodio stečaj Željezare Sisak, izvučeno skoro 12 milijuna kuna 



Stečaj Željezare Sisak vodio je Mihael Kovačić, a istražitelji su pronašli dokaze da je u studenome 2009. naložio da se gotovo 12 milijuna kuna s računa Željezare prebaci na depozit javnog bilježnika Mladena Ježeka. O tome u stečajnom spisu nema ni traga, pa je 2010. godine raspušten odbor vjerovnika s obzirom na to da se činilo da Željezara Sisak nema više sredstava za podmirenje dugovanja.

USKOK tvrdi da je novac s depozita podijeljen između suca Kovačića, njegove suradnice Aleksandre Mažić, te stečajnog upravitelja Branka Petanjeka. Nadalje, isplate su navodno završile i na računima članova Kovačićeve obitelji, kao i firmi kojima je upravljao.

Zanimljivo, baš u tom razdoblju, u lipnju 2010., sudac i supruga Ivanka kupuju kuću u Sisku u kojoj i danas žive. Istražitelji sumnjaju da su ju platili upravo novcem s Ježekovog depozita. Kako je utvrđeno, sudac je javnom bilježniku dva puta tijekom svibnja naložio isplate prema prvim vlasnicima te kuće s kojima su Kovačići nakon toga zaključili kupoprodajni ugovor.

Gospođa Ivanka Kovačić 2018. godine postaje jedina vlasnica te nekretnine, a kako vjeruje USKOK, novcem koji je izvučen iz Željezare kuću je kupila i sučeva osumnjičena suradnica, a nekoliko nekretnina uredili su i kupili i stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek.

Kako se pokušao izvući?

Sumnja se da je sudac Kovačić godinama izvlačio novac iz stečajeva i kupovao nekretnine i vozila, a u neke njegove poteze na Trgovačkom sudu u Zagrebu su posumnjali tek početkom 2020. godine kada je otkriveno da s računa stečajnog dužnika Firo farm nedostaje manje od pola milijuna kuna. Nakon što je suočen s time, Kovačić je krivnju navodno pokušao svaliti na svoju zapisničarku koja je, kako je uvjeravao, napravila neke pogreške.  Istražitelji će naknadno utvrditi da je novac na račun Firo farma kasnije vratio, a sredstva je navodno izvukao iz stečajne mase tvrtke Tempo, doznaje Telegram.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI