ČUVAR SVIH MILANOVIĆEVIH TAJNI: Najveća kontroverza predsjednikove biografije

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislava Saucha u srijedu je zbog lažiranja putnih naloga u aferi Dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora. Dosuđena im je sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen lažnim nalozima.

Inače, Sauchka i Zeljko od početka suđenja u čuvenoj aferi ističu kako se ne smatraju krivima, dok Uskok s druge strane od početka tvrdi kako je Zeljko putne naloge nastavila lažirati i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa ukupnu štetu procjenjuju na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja. Saucha je inače po izlasku iz istražnog zatvora napustio SDP te u prošlom saziovu Sabora djelovao kao član kluba zastupnika HNS-a podržavajući Plenkovićevu Vladu. Inače, Saucha je u Milanovićevoj vladi bio njegova desna ruka, a preko noći pritisnut upravo aferom Dnevnica pretvorio se u jednoga od Plenkovićevih žetončića.

”Tomislav je bio uz mene godinama, vodio je moj Ured, vidjeli smo se svaki dan i ne želim vjerovati da je to napravio”, tvrdio je svojedobno Milanović aferu šefa svojega kabineta kojega kako je kazao na prvu naznaku afere ne bi izbacio iz stranke. Milanović je tvrdio kako je Saucha njemu blizak čovjek koji nije sudjelovao u donošenju bitnih političkih odluka. “Upravljao je malim iznosima novca, to su bagatele”, lobirao je bivši premijer, a onda je naglo zašutio nakon što je pokrenuta istraga, da bi ga se u konačnici u kampanji u potpunosti odrekao tvrdeći da Saucha nije njegova instalacija.

Podsjećamo, Sauchi i njegovoj kolegici Sandri Zeljko na teret se stavlja da su preko lažnih putnih naloga iz proračuna izvukli skoro milijun kuna. Jedno je vrijeme Saucha zbog toga dane kratio u Remetincu, a suđenje Milanovićevu najbliženm suradniku počelo je baš usred njegove kampanje za predsjednika Republike.Da je Saucha nestašan dečko, Milanović je imao prilike svjedočiti i kao premijer i to one prilike kada je na Snježnoj kraljici malo popio pa izvrijeđao policajce pozivajući se pritom na kave koje ispija s ministrom policije Rankom Ostojićem. Policija se, tvrdili su svjedoci ovog nemilog događaja, drznula približiti Sauchi kako bi ga zamolila da ne radi nered, no, on je tada na njih podigao ton i počeo vikati da nabije policiju. Inače, i Sauchina supruga Ivana bila je prisna s Milanovićem pa ga je tako primjerice zastupala u sporu s Bandićem, kad ga je ovaj tužio za klevetu. I te prigode, kada je Saucha ušao u okršaj s policajcima, Milanović se do te mjere založio za njega da je ušao u konflikt s Ostojićem, koji je predlagao njegovu smijenu, za što bivši premijer nije htio ni čuti.

Dobro upućeni svjedoče da to Sauchi nije bio prvi put da je malo dublje zavirio u čašicu, više puta ga se znalo viđati kako ispija žestoka pića s osiguranjem bivšeg premijera, ali i na to mu je Zoki progledao kroz prste.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI