ĐIKIĆ UPOZORAVA: ‘Malo smo se zaigrali govoreći da smo pobijedili virus!’

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić u Jutarnjem showu Antene Zagreb rekao je da primjenu cjepiva protiv koronavirusa vjerojatno možemo očekivati u prvom dijelu iduće godine, između ožujka i lipnja, a osvrnuo se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Teško je dati crno-bijelu sliku. Sve je u brojevima i konkretnim činjenicama. Stožer je postavljen kao političko tijelo, ali je na početku zbog straha stožer implementirao možda i 100% stručnih mjera u svoj rad. I tada je stožer percipiran kao stručno tijelo i svi znanstvenici svijeta su podupirali takav stav stožera.

Ali onaj trenutak kada je došlo do političkog utjecaja da je potrebno otvaranje granica s BIH, dijelom zbog izbora, da smo trebali imati agresivnu promociju turizma kao da nam je to jedini spas i kada smo govorili da je virus oslabio, a to je došlo od ministra Beroša, onda ste vidjeli da u tom djelovanju stožera sve više dolazi do političkh odluka, a sve manje do stručnih podataka.

I to je dovelo do toga da su izgubili povjerenje većeg dijela građana. Zato smo danas u ovoj situaciji gdje ni građani nemaju više povjerenje da je to stručno tijelo. Trebalo bi biti stručno tijelo jer je u pitanju zdravlje, zaštita, pitanje života i smrtnosti građana u Hrvatskoj.“

Facebook Comments



Loading...
DIJELI