DODIK NE POPUŠTA: ‘To bi predstavljalo sahranu srpske nacionalne ideje, neće proći dok je mene ovdje’

Ivica Galovic/ PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik indirektno je u srijedu najavio da neće biti ništa od napretka njegove zemlje prema statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji jer ne želi prihvatiti uvjete koje je za to postavila Europska komisija.

Kako je naveo u razgovoru za srpsku redakciju ruske provladine agencije Sputnjik, smatra neprihvatljivim tri od 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti ako želi postati kandidatom za članstvo u EU.

Podsjetio je da je BiH zahtjev za status kandidata podnijela još 2016. godine, a 2019. je Europska komisija u svom mišljenju navela čitav niz reformskih zadataka koji bi se trebalo provesti da bi se i to odobrilo.

Od tada vlasti u Bosni i Hercegovini nisu napravile ništa kako bi dostigli taj cilj,

“Od 14 uvjeta koje nam je Europska komisija dostavila za kandidatski status, tri su neprovediva. Jedan je da entiteti pristanu da prenesu ovlasti za pitanja od europskog značaja, odnosno da o njima odlučuju tijela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće proći pa makar i nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovdje”, rekao je Dodik.Prema njegovom tumačenju, mogućnost da BiH kao država odlučuje o pitanjima važnim za odnose s EU predstavljala bi “sahranu srpske nacionalne ideje”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI