Dokument iz kolovoza 2019.: Civilna zaštita i Crveni križ na Baniji nisu spremni za potres!

‘Osposobljenost ljudstva Civilne zaštite da se nose s takvom krizom – vrlo niska, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska’

“Jaka oštećenja na 4531 objektu, totalno uništenje i rušenje 792 objekta, 1266 plitko zatrpanih osoba pod ruševinama, 193 duboko zatrpane osobe, posljedice na život i zdravlje ljudi – katastrofalne. Prekid opskrbe strujom, vodom i plinom, nedostatak hrane, pojava eksplozija i požara, oboljenja od psihoze, depresije i panike.

Osposobljenost ljudstva Civilne zaštite da se nose s takvom krizom – vrlo niska, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska. Crveni križ, isto tako, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska.”

Ovo nije bilanca banijskog potresa, iako tako zvuči. Ove smo podaci iz javnog dokumenta, napisanog u kolovozu 2019. pod nazivom “Procjena rizika od velikih nesreća za područje Sisačko-moslavačke županije” kojeg je objavio Jutarnji list.

Ništa nije dodano ni oduzeto. Podaci se odnose na procjenu mogućih posljedica u najgorem scenariju – u slučaju da Sisačko-moslavačku županiju, odnosno grad Sisak, pogodi potres između VII. i VIII. stupnja MCS ljestvice, potres vrlo jakog i razornog intenziteta.



I to nije sve. Očito, kako to obično biva s državnim dokumentima, strategijama i nacrtima, i ovom se dokumentu pristupalo s uobičajenom dozom nonšalantnosti i birokratskog formalizma. Jer, kako drugačije objasniti da na stranici 296. stoji od riječi do riječi: “Pripadnici postrojbe civilne zaštite nisu prošli kroz propisani program osposobljavanja, nisu opremljeni niti osobnom niti skupnom opremom”. A nitko na to ne reagira.

Dokument je napisan u kolovozu 2019. godine, objavljen 2. travnja 2020., točno 272 dana prije potresa za koji je, ne znajući, pisan, prenose Vijesti.hr. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI