Donosimo kandidate koji su prošli s najboljim rezultatima na ovogodišnjim lokalnim izborima

Zvonimir Barisin/Cropix

U prvom krugu, čak je 70 gradonačelnika izabrano odmah, od kojih je polovica HDZ-ovih (36 njih).

Izlaznost na izborima je bila slična i kao prije četiri godine.

U analizi se ističe kako se nastavlja rast opcije nezavisnih kandidata te da su u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli gotovo svi gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

Donosimo vam kandidate koji su imali najbolje rezultate:

Najbolji rezultat sa osvojenih 83,01 posto glasova u prvom krugu ostvario je bivši SDP-ovac, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić čija je lista osvojila i većinu u Gradskom vijeću.



Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio 82,15 posto glasova. Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio sa 80,26 posto glasova.

U analizi portala gradonacelnik.hr ističe se kako je u prvom krugu zabilježena samo jedna radikalna promjena stranačkih boja na čelu grada – HDZ je izgubio Korčulu. Dosadašnjeg gradonačelnika Andriju Fabrisa pobijedila je SDP-ova Nika Silić Maroević, a kako će se posložiti Gradsko vijeće tek treba vidjeti s obzirom da je HDZ-ova koalicija osvojila 41,84 posto glasova, a SDP-ova 32,71 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI