DOSAD NEOBJAVLJENJA SNIMKA POTRESA NA BANOVINI : Urušio se zvonik katedrale i ograda mosta u Sisku

Foto: Facebook/Sisačka biskupija

Godina je dana od razornog potresa magnitude 6,2 po Richteru, koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i druge dijelove Sisačko-moslavačke županije.

Strašan potres odnio je sedam ljudskih života a nanio je golemu materijalnu štetu.

Sisačka nadbiskupija na društvenim je mrežama objavila dosad neobjavljene snimke rušenja zvonika katedrale i ograde Starog mosta u Sisku.

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku stolna je crkva Sisačke biskupije. Nalazi se u samom središtu Siska. 29. prosinca 2020. razorni potres uništio je katedralu. Žbuka sa zvonika pala je na crkvu i uništila krovište. U unutrašnjosti katedrale otpala je žbuka sa svoda. Uz pomoć vatrogasaca odmah se pristupilo spašavanju slika i kipova te je sve što se moglo pohranjeno u Veliki kaptol.



Katedralni župnik Marko Karača rekao je da se zvonik pomaknuo za 30 cm te se odvojio od katedrale. Zbog mogućeg urušavanja i opasnosti za ljude i okolne građevine pristupilo se razgradnji zvonika. 8. siječnja 2021. skinut je križ s vrha zvonika, 10. siječnja spuštena je kapa zvonika, a 11. siječnja spuštena su tri zvona (300, 600 i 1000 kg).

Sisački biskup Vlado Košić napomenuo je da je zbog odvajanja zvonika od korpusa crkve i njezina statika upitna. Na zidovima su jasno vidljive mnoge pukotine. Potpuno su uništene i orgulje iz radionice Edgara Pfaffa koje su 2015. ugrađene u kućište s početka 20. st. Na njih se urušio dio krovišta.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI