ECO ZELENE CERTIFIKATE DOBILO PRVIH 11 HOTELA: Do kraja godine certificirat će se između pedeset i šezdeset obiteljskih i malih hotela

Foto: Mario Alajbeg

Čak 84 posto turista želi smanjiti količinu otpada, 83 posto želi smanjiti potrošnju energije, 79 posto želi koristiti okolišno odgovorniji prijevoz poput bicikala i javnog prijevoza, 76 posto želi smanjiti potrošnju vode, 69 posto svoj ugljični otisak, a 76 posto želi ravnomjernu raspodjelu ekonomskih koristi turizma.

Ovi podaci izneseni su na konferenciji “Zelena i digitalna transformacija obiteljskog i malog hotelijerstva”, održanoj u splitskom hotelu Briig u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Njezinih 11 članova tom je prigodom dobilo Eco zeleni certifikat. Riječ je o prvim obiteljskim i malim hotelima koji su ispunili stroge kriterije i zahtjeve zelenog poslovanja te su, ovisno o stupnju, dobili srebrnu, zlatnu i platinastu oznaku.

Srebrni su hotel Korana Srakovčić iz Karlovca, Stancija 1904 iz Smoljanaca pored Svetvinčenta, Heritage boutique hotel Adriatic iz Orebića, hotel San Rocco iz Brtonigle, Villa Adriatica iz Supetra i Agroturizam Kalpić iz Lozovca, zlatni je Sveti Križ s Čiova, a najviši, platinasti certifikat dobili su hoteli Rotondo iz Segeta Donjeg, Manora iz Nerezina s Lošinja, Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica i Skalinada iz Zavale s otoka Hvara.

Foto: Mario Alajbeg

“Do kraja godine očekuje se da će u prestižni brend Eco zelenih hotela ući između pedesetak i šezdesetak članova Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela”, rekao je Šime Klarić, predsjednik OMH-a.



“Unatoč velikim posljedicama koje je pandemijska kriza ostavila na naše poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak u hrvatskom turizmu i prvi smo se opredijelili za zelenu i digitalnu transformaciju. Itekako smo svjesni činjenice da su zeleno i digitalno poslovanje postali nužnost želimo li biti konkurenti na turističkom tržištu. I to ne samo zbog zahtjeva naših osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. Osim toga, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete”, istaknuo je Klarić.

Foto: Mario Alajbeg

“Današnji turisti spremni su mijenjati navike u skladu s konceptom održivog turizma, što predstavlja dodatan poticaj Hrvatskoj za odmicanje od masovnosti i sezonalnosti te usmjeravanje prema održivosti i kvaliteti u čemu mali i obiteljski hoteli imaju vrlo važnu ulogu. Posebno pozdravljam inicijativu odnosno novi brend ‘Eco zeleni hoteli’, koju je Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela pripremila u najbolje vrijeme, kada se gosti nakon dvije godine fokusa na zdravstvenu sigurnost usmjeravaju na užitak u prirodi, hrani i druženju”, naglasila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Dodala je da je značaj obiteljskih i malih hotela prepoznat i kroz novu Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. i ulaganja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz koji je cilj što više sredstava, od ukupno 2,2 milijarde kuna namijenjenih turizmu, usmjeriti upravo poduzetnicima.

Podršku novom projektu i inicijativi obiteljskih i malih hotela dao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić te brojni predstavnici institucija i kolege iz sektora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI