Ekonomski analitičar: Nigdje u EU ne postoji toliko velik javni sektor, potrebna je reforma kako bi privatni sektor mogao rasti

Damir Novotny.

Realni sektor je opterećen te nema sredstava, ne spominju su strukturalne promjene i reforme, a Vlada nastavlja trošiti za javni sektor, dižu se rashodi. Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako je problem u tome što javni sektor već više od 20 godina jača i istiskuje privatni sektor. 

“Imamo najnepovoljniji odnos odnos javnog i privatnog sektora u odnosu na druge države. Javni sektor u Hrvatskoj zapošljava negdje oko 40 do 55 posto svih u državi, a prosjek u EU je ispod 10 posto. Nigdje u EU više ne postoji tako snažan javni sektor”, objašnjava.

Dodaje kako su zbog toga i troškovi jako veliki. Navodi da smo među državama s najvećim poreznim opterećenjem u EU. “Imamo potrebu da se javni sektor reformira i pruži privatnom sektoru mogućnost da raste”, poručuje.

Smatra kako je dobro što je Vlada počela spuštati porezno opterećenje, ali to ide sporo. “Nismo imali rezerve kao druge zemlje, pa nismo bili spremni za ovu krizu jer ekonomska kriza koju je proizvela ova pandemija jako je teška i mnoga poduzeća neće preživjeti, pa je važno da vlada pronađe rezerve kako bi mogla reagirati na krize”, zaključuje.

Komentirao je i sastanak ugostitelja i poduzetnika s Vladom te rješenja koja su im ponuđena.



“Bolje išta nego ništa. Treba razumjeti ograničenja koja Vlada ima. Također taj sektor nije efikasan što se pokazalo u ovoj krizi”, naglašava i dodaje kako je dobro što su se neki restorani okrenuli dostavi i digitalizaciji.

Ističe kako ugostitelji moraju iskoristiti ovu situaciju za rekonstrukturiranje svojih poslova dodajući kako bi bilo dobro da im Vlada pomogne u tome, odnosno da im da kredite, a oni koji mogu se digitaliziraju.

Smatra da se poduzetnici i ugostitelji nisu dobro postavili prema Vladi, odnosno nisu dobro iznijeli svoje zahtjeve i prijedloge.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI